Oro hos åkeribranschen över signaler om nedskärningar i transportutbildningen.
Trots lågkonjunktur och höjda räntor kvarstår branschens behov av lastbilschaufförer — det framgår av en ny rapport från Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd.
Enligt TYA:s rapport Trendindikatorn Åkeri 2023 har kompetensbehovet minskat något, vilket innebär att 33 procent av företagen uppger att de behöver nyanställa jämfört med 41 procent förra året.
I antal handlar det om 2 648 lastbilschaufförer de kommande sex månaderna och 5 044 på helåret.
– Enkätsvaren vittnar mer om en försiktighet i branschen, inför lågkonjunktur och höjda räntor, än en faktisk nedgång. Det är fortfarande högt tryck på åkerierna och stor efterfrågan på nya chaufförer, säger Lena Törnstrand, projektledare hos TYA, i ett pressmeddelande, där det också framgår att 43 procent av de svarande har haft svårt att hitta arbetskraft de senaste tolv månaderna.
Enligt TYA har man nu också fått signaler om att Skolverket överväger att dra ner på transportprogrammet i flera regioner, något som enligt Lena Törnstrand vore förödande.
– Vi är oroade över att besluten kring transportutbildningen baseras på felaktiga grunder. Rent konkret handlar det om att den tillgängliga statistiken över yrkesverksamma inte speglar verkligheten i transportsektorn, säger Lena Törnstrand.
Enligt Skolverket finns det 57 000 yrkesverksamma förare i Sverige, baserat på siffror från SCB. Men enligt TYA och branschen är den faktiska siffran 125 000, vilket stöds av Transportstyrelsens uppgifter om antalet yrkeskompetensbevis som utfärdats de senaste åren.
– Enligt våra analyser motsvarar de nuvarande utbildningsplatserna bara 60 procent av transportsektorns rekryteringsbehov. Vi välkomnar dimensioneringen av gymnasieskolan, men då måste transportbranschens verkliga behov få genomslag i antalet utbildningsplatser, säger Lena Törnstrand.
948 åkeriföretag besvarade TYA:s enkät, som genomfördes från mitten av mars till mitten av maj 2023.