KRÖNIKA. Tina Thorsell från Transportföretagen om åkerinäringens hållbarhetsarbete och hållbarhetscertifieringen Fair Transport.
Det går att nå våra klimatmål om alla samhällsaktörer tar sitt ansvar. Åkerinäringen har sjösatt ett gediget hållbarhetsarbete där flera företag har anammat och implementerat hållbarhetscertifieringen Fair Transport.
Du som läser denna text vet att transporter är en förutsättning för att näringslivet och hela samhället ska fungera. Inom åkerinäringen tar vi ett stort ansvar. Trots att transporterna har ökat så fortsätter branschens klimatpåverkan att minska. För det vill jag tacka er.
Under 2012 startade vi på Transportföretagen tillsammans med Sverige Åkeriföretag initiativet Fair Transport. Vårt mål var att genom ett gediget hållbarhetsarbete samla ansvarstagande företag för att nå klimatmålen. Därför är det glädjande att vi för bara några veckor sedan passerade 10 000 fordon och över 500 företag, det vill säga drygt en tredjedel av all tung trafik på våra vägar.
Men när branschen samlas så finns det fortfarande flera utmaningar som kvarstår. En avgörande åtgärd är att öka efterfrågan på fossilfria och hållbara transporter, och här spelar kundernas ansvar en stor roll.
Vi är på god väg men det krävs mycket mer. För att minska på utsläppen behöver hela samhället involveras och inte minst den offentliga sektorn. Många regioner och kommuner står inför en stark tillväxt. Befolkningsökning genererar underlag till arbetskraft och sysselsättning, näringslivsutveckling och behov av stora infrastruktursatsningar.
Denna samhällsutveckling kommer att skapa en ökad efterfrågan på godstransporter som är en förutsättning för att näringsliv och samhälle ska fungera. Transporterna med lastbil ökar och prognoserna pekar på en fortsatt ökning. Det gör hållbar utveckling av transportsektorn till landets viktigaste fråga.
Regioner och kommuner med hårdare ambitioner om hållbar tillväxt och samhällen som bidrar till hållbarhetens tre ben – social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet – har i denna kontext en viktig uppgift att fylla. Den offentliga sektorn är normgivande när det kommer till hela samhällets hållbarhetsarbete och detta bör framgå mer konkret inom dess verksamheter.
Här behöver det ställas starkare hållbarhetskrav i upphandlingar av transporttjänster. Avfallstransporter, byggtransporter samt leveranser till skolor, vård- och omsorg kan och bör alla genomföras på ett hållbart sätt samt följas upp.
Tiden då priset är den enda konkurrensparametern är slut. Det finns ett driv hos åkeriföretagen att leverera hållbara lösningar. Det bygger på att de måste få betalt för det hållbarhetsarbete som utförs. Om den offentliga sektorn verkligen vill göra en konkret skillnad och bidra till förverkligandet av Sveriges uppsatta hållbarhetsmål finns det ett effektivt sätt att göra det på, ställ krav på sunda transporter – en Fair Transport helt enkelt.
Tina Thorsell,
samhällspolitisk chef hos Transportföretagen