
APM Terminals i Göteborg planerar att åter ta emot exportcontainrar under torsdagen 12 maj. I tre dagar har man inte tagit emot exportcontainrar på grund av hamnkonflikten. Medling sker nu på central nivå med Sveriges hamnar och Hamnarbetarförbundet.
Efter de två punktstrejkerna har containerterminalen APM Terminals i Göteborgs hamn fått stänga delar av verksamheten. Mottagningen av exportcontainrar har stängts i tre dagar och beräknas öppnas igen torsdagen 12 maj. Importflöden begränsas också i dialog med respektive rederi, enligt information från Göteborgs hamn.
– Fartyg har fått vända med sin last, säger Fredrik Hermansson som är ordförande i Göteborgs Skeppsmäklareförening och verksamhetschef på Greencarrier Liner Sverige enligt Göteborgs-Posten. Kunderna söker sig nu till hamnarna i Helsingborg, Halmstad och Gävle.
I samma artikel uppger vd Henrik Kristensen, APM Terminals, att det är full fart i hamnen men att de inte har kunna ta in fler containrar på grund av obalanser mellan export och import.
Hamnfyran uppger att de planerar nya punktstrejker 17 maj och 24 maj samt övertidsblockader. Enligt ett öppet brev från Hamnfyran är produktionsproblemen i containerterminalen ”inte nya företeelser kopplade till konflikten”. Istället handlar det om exempelvis ”brist på maskiner”. Fackföreningens medlemmar jobbade dessutom övertid under 5 maj, Kristi Himmelsfärdsdag.
Medling sker nu av Sveriges hamnar och Svenska Hamnarbetarförbundet.
– Jag vill påstå att vi som företag sedan dag ett varit måna om att nå en lösning på konflikten och få till stånd ett arbetsklimat där allas aspekter tillgodoses, säger APM Terminals förhandlingschef Sophia Tuveson, enligt pressmeddelandet från containerterminalen.
– Samtidigt har det varit uppenbart att vi och Hamnfyran stått väldigt långt ifrån varandra när det gäller att nå konkreta mål. Därför känns det i sammanhanget bra att vi nu får in lite ny energi till förhandlingsbordet.
Enligt arbetsgivarna, APM Terminals, är kollektivavtalsfrågan en viktig fråga i konflikten. Hamnfyran har önskemål att teckna kollektivavtal. Det är dock inget som APM Terminals kan påverka, eftersom kollektivavtalet tecknas med Sveriges hamnar. Sveriges hamnar har tecknat kollektivavtalet med Svenska Transportarbetareförbundet.
Enligt Hamnfyran är konflikten inte någon intern facklig strid. Hamnarbetarförbundet har inte för avsikt att tränga undan existerande kollektivavtal mellan arbetsgivaren och Svenska Transportarbetareförbundet på arbetsplatsen. Hamnfyran kan acceptera ”annan nöjbar lösning på tvistefrågorna”.
Enligt APN Terminals finns åtta förhandlingspunkter, utöver kollektivavtalsfrågan, kvar att lösa. Kortfattat och förenklat gäller det:
• Förhandlingsordningen, exempelvis hur de anställda ska representeras i förhandlingarna.
• Ledighet och kundservice, exempelvis om blixtanställda ska få köra grensletruck.
• Trivselfrågor, exempelvis TV och uppehållsrum.
• Punkter som redan avgjorts i tidigare förhandlingar.
Mats Udikas