Coop Logistik, transportföretaget Ntex och Chalmersforskaren Per Olof Arnäs hör till de svenska deltagarna när EU-kommissionen drar igång ett 150-miljonerkronorsprojekt för att utveckla ”ett digitalt ekosystem” för transportaktörer.
– Alla företag kommer att försöka använda samma tekniska ryggrad, som vi utvecklar inom projektet, för att försöka lösa just sina mest akuta problem, säger Per Olof Arnäs till Transportnytt.
Coop Logistik och Ntex kommer att medverka i rollen som verkliga kunder för nya IT-lösningar i sina processer. Inom projektet kallas de ”levande labb”, och i andra EU-länder finns ytterligare nio. Till de totalt 34 parterna i projektet hör olika slags företag såväl som framträdande forskningsinstitutioner. Chalmers har beviljats 8,5 miljoner kronor för sin medverkan och låter dessa gå bland annat till anställning av två nya doktorander.
– Vi kan utveckla en systemlösning för att digitalisera processen och informationsutbytet mellan chaufför, terminal och kontor samt att förenkla delning av information till Tullverket för att effektivisera gränspassagen till Norge, säger Ntex IT-chef Peter Åberg i ett pressmeddelande.
Efter årtionden av misslyckade försök att standardisera formaten för meddelanden mellan olika transportaktörer välkomnar Per Olof Arnäs att detta projekt just har ett mindre ambitiöst mål: att tillhandahålla en grundläggande plattform där aktörerna ska kunna plugga in sina informationsmängder, eller läsa andras, i det skick som passar dem. Han liknar det vid en gemensam ”app store” snarare än en gemensam app i sig – eller vid Twitter, där miljardtals lösa, korta textmeddelanden trots allt lätt kan struktureras efter ämnen eller användare.
I ett tankeexperiment (som han själv tidigare beskrivit närmare i en bloggtext) låter Per Olof Arnäs Twitter fungera som mötesplats för aktörer som vill skildra eller följa en försändelses väg genom en internationell transportkedja. Ett par försändelser, en lastbil och en terminal i Göteborg får alla var sitt användarkonto, och så kan deras relationer följas genom twitterposter där de kortfattat nämns tillsammans. Tanken med det nya EU-projektet, som beskrivs som en strategisk satsning för EU-kommissionen, är att skapa en motsvarande plattform för transporthanteringssystem: en plattform som kan göra transporthanteringssystemen skalbara, billiga och transparenta – utan att den är Twitter.
EU-projektet, som startar nu i september, heter Aeolix och ska pågå i tre år.
Alexander Kristofersson