Vapen tillverkade av koreaner i Uganda, smugglade i flera led med båt till Syrien via en jordansk affärsman. Så var i korthet upplägget för den affär som nordkoreanska staten försökte sälja och som en dansk dokumentär avslöjade nyligen.
Söndag 18 oktober sändes andra och sista delen i den danskproducerade TV-dokumentären ”Mullvaden” om en vanlig dansk medborgare som via sitt intresse för Nordkorea infiltrerar både koreanska vänföreningar och därigenom avslöjar hur koreanska staten försöker kringgå sanktioner för att kunna smuggla, tillverka och sälja vapen till bland annat Syrien.
Den osannolike mullvaden – den medelålders förtidspensioneradekocken Ulrich Larsen – lyckades under över tio års tid nästla sig in i och göra karriär i först den dansk-koreanska filialen av den internationella koreanska vänföreningen KFA och sedan bli medbjuden till Nordkorea och bli medarbetare till den högt uppsatte spanske KFA-representanten Alejandro Cao de Benós, vilken i sin tur har kontakter till högt uppsatta representanter inom den nordkoreanska ledningen.
Bland det som Ulrich Larsen, som hela tiden filmade med dold kamera och ibland även med öppen kamera, lyckades avslöja var hur Nordkorea försöker kringgå de internationella sanktionerna för att kunna både tillverka, sälja och smuggla vapen till sina kunder världen över:
Via den fiktive affärsmannen ”James” fick Ulrich Larsen nordkoreanska representanter att föreslå ett affärsupplägg där Nordkorea under täckmantel skulle bygga en vapenfabrik i Angola, där allt från handeldvapen till stridsspetsar skulle tillverkas och sedan via bulvaner och mellanhänder säljas och transporteras till Syrien.
I upplägget ingick bland annat smuggling i fartyg ägda av en jordansk affärsman och där smuggellasten bland annat skulle lastas om ute på öppet hav för att undgå upptäckt. Den jordanske affärsmannen skulle bara agera via bulvaner. Vapnen skulle flygas ut från fabriken i Angola till en hamn.
Att Nordkorea tjänar pengar på bland annat tillverkning och smuggling av vapen har både FN och flertalet underrättelsetjänster länge misstänkt. Men den danska TV-dokumentären är första gången som omvärlden svart på vitt kan avslöja det man länge misstänkt.
BILDEN T H: Den danskproducerade TV-dokumentären bjuder på sensationella avslöjanden om Nordkorea och finns att se på SVT Play fram till oktober nästa år.