REPORTAGE. Att hantera bananer är ingen barnlek. Hos Greenfood styrs mognadsprocessen genom exakt reglering av temperatur och koldioxidhalt.
Ett skepp kommer lastat — med bananer. Men vad händer när de kommit fram till Greenfood? Det vet Christian Lindström, transportchef och bananmogningsansvarig hos Greenfood, precis allt om:
”Bananerna vi köper in kommer från Syd- och Mellanamerika, främst Ecuador. Från ett packhus i exempelvis Ecuador till oss tar det 30-35 dagar — de ankommer först till Nederländerna eller Tyskland och skeppas sedan på lite mindre fartyg hit till Helsingborg.
Bananerna fraktas i vanliga 40-fotscontainrar, men med en kontrollerad atmosfär. Det gör att man i princip söver ned bananerna, genom att dra ut syret till 2-4 procent. På det sättet bromsar man utvecklingen och mognadsprocessen.
När vi sedan får hit lasten och öppnar containrarna får bananerna en syreskjuts, och då går processen igång igen.
Det vi då gör är att sätta in bananerna i våra bananrum, där de ska stå i sex dygn under noggrann temperaturreglering. Först kickar vi igång mognaden genom att de får stå i ett rum med 16,5 grader. Sedan svalnar vi av dom tills samtliga bananer står i 14 grader.
På det sättet mognar alla bananer lika mycket plus att de får de lite längre hållbarhet. Vi vill ju alla ha bananer som håller lagom länge i fruktskålen — innan det är dags för smoothie…”
FAKTA OM GREENFOODS BANANMOGNADSANLÄGGNING
– Är en av norra Europas största och modernaste anläggningar för bananmognad.
– Har kapacitet för att hantera 32 000 bananlådor i veckan.
– I dagsläget hanteras i snitt 26 000-27 000 bananlådor.
– Består av tolv rum, som vardera är nio meter höga och tolv meter djupa.