Branschföreningen Livsmedelsgrossisterna har slutit ett avtal om att införa livsmedelsbranschens system för returlådor inom restaurang och storkök, den som ofta kallas ”SRS-lådan”.
Från och med i april kommer en del frukt och grönt att börja distribueras i returlådor. Därefter kommer retursystemet att successivt att utökas och införas i nya segment inom restaurang och storkök.
Retursystemet är baserat på pant på returlådan är att delar av distributionen av livsmedel ska ske i gemensamma returlådor som kan användas om och om igen. Svenska Retursystem som driver systemet framhäver i en pressrelease att det skapar effektivitet och minskar koldioxidutsläpp, förbättrar arbetsmiljön och sparar tid.
– Det är glädjande att vi i branschen enats om att gå från engångsanvändning till flergångsanvändning, säger Jonas Köhler, vd i storköksgrossisten Menigo. Vd Stefan Bergström Hedmark i den andra stora grossistjätten på området, Martin & Servera Logistik, framhäver att returlådan minskar matsvinn och sänker miljöbelastningen från transporterna.
Lådorna från Svenska Retursystem har en livlängd på 15 år och används i snitt över 100 gånger.