Fler tjejer än någonsin utbildar sig till lastbilschaufförer.
Antalet sökande till gymnasiets fordons- och transportprogram ökar för tredje året i rad — det visar den senaste årsrapporten från TYA (Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd).
En orsak till populariten är den stora chansen att få jobb direkt efter utbildningen. I genomsnitt får 83 procent av transporteleverna jobb direkt efter avslutad examen, vilket är en hög etableringsgrad jämfört med andra yrkes- och gymnasieprogram.
– Utbildningen håller en mycket hög kvalitet samtidigt som branschen har ett stort behov av välutbildade förare. Skolorna är också bra på att attrahera elever, och tillsammans med branschen skapa ett genuint intresse som gör att de vill jobba som lastbilschaufförer efter avslutad utbildning, kommenterar Lena Törnstrand, projektledare hos TYA.
Samtidigt är det fortsatt allt fler tjejer som vill bli lastbilschaufförer. Transportprogrammet har 825 kvinnliga elever i årskurs 2 — då man väljer den inriktning som leder till att man blir lastbilsförare — vilket motsvarar 34 % av alla elever.
– Det är så kul att tjejerna hittat till lastbilsföraryrket och att trenden inte mattas ut. Jag tror att förebilder spelar en viktig roll här. Att vi i dag ser fler kvinnor bakom ratten ute i samhället, men också unga tjejer som delar med sig av sin vardag som lastbilschaufför i sociala medier. Det blir en positiv spiral, säger Lena Törnstrand.
TYA fortsätter också att flagga för att det behövs fler utbildningsplatser på fordons- och transportprogrammet.
– TYA har länge efterfrågat fler utbildningsplatser, men det är samtidigt uppenbart att dagens utbud inte räcker till. Vi bedömer att dagens utbildningssystem motsvarar ungefär 60 procent av transportsektorns årliga rekryteringsbehov, säger Lena Törnstrand.