Allt fler tjejer antas till gymnasiets fordons- och transportprogram. Jämfört med förra läsåret har det skett en ökning med 11,5 procent.
Nya siffror från Skolverket visar på en positiv trend för antalet antagna till gymnasiets fordons- och transportprogram, som enligt Transportföretagen är transportsektorns viktigaste gymnasieutbildning.
Positiv trend
Totalt sett antogs 3 645 elever till programmet för läsåret 2021/2022, vilket är en ökning med 2,6 jämfört med förra året. På längre sikt är trenden ännu mer positiv: jämfört med hur många som antogs för fem år var det nästan 900 fler elever som antogs i år.
— Det är ett fantastiskt besked för transportsektorn där behovet av förare och mekaniker är stort både på kort och på lång sikt, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning hos Transportföretagen, i ett pressmeddelande.
Fler tjejer
Statistiken visar också att andelen tjejer som antagits till fordons- och transportprogrammet fortsätter öka – antalet tjejer ökar nämligen med hela 11,5 procent jämfört med förra läsåret.
— Särskilt roligt är det att se att det är många tjejer och kvinnor sökt och antagits till yrkesprogrammen. Även här kan vi se en tydlig trend, de senaste sex åren har antalet antagna fördubblats från 479 antagna 2015/2016 till 955 antagna 2021/2022, kommenterar Caj Luoma.
”Nyckelfråga”
Transportföretagen, som är transportnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation och ingår i Svenskt Näringsliv, ser kompetensförsörjningen som en av sina största frågor.
— Den stora efterfrågan på personal är en nyckelfråga att lösa om transportsektorn ska bli den katalysator för omställning som alla vill se, här har gymnasieskolans fordons- och transportprogram en avgörande roll. Utbildningarna behöver hela tiden vara relevanta för framtidens behov samtidigt som de ska passa en bredare målgrupp. Att fler ansöker till yrkesprogrammen är ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger Caj Luoma.