Av Sveriges gymnasieutbildningar är fordons- och transportprogrammet det som ser flest elever i jobb ett år efter att de har gått ut.
Med 61 procent av avgångseleverna i ”etablerad ställning” på arbetsmarknaden redan ett år efter examen, toppar fordons- och transportprogrammet statistiken över vilka gymnasieutbildningar som ger många jobb snabbt.
Tätt efter följer bygg- och anläggningsprogrammet respektive det mindre VVS- och fastighetsprogrammet.
Det är Skolverket som följer upp avgångselevernas tillvaro ett år efter examen. De nypublicerade siffrorna avser dem som gick ut läsåret 2014/15, och de höga siffrorna för snabba fasta jobb inom fordon, transporter och bygg kan förstås ha fått draghjälp av högkonjunkturen.
Andelen som går ut till jobb har stigit sedan motsvarande undersökning gjordes av dem som gick ut två år tidigare, från det som då bara hette fordonsprogrammet. (Läroplanen har bytts.) Av dem som gick ut läsåret 2012/13 klassades 53 procent som etablerade efter ett år.
Från arbetsgivarsidans håll passar man på att framhålla branschen som lyckosam att söka sig till.
– Det är ett mycket glädjande att fordons- och transportprogrammet fortfarande har högst etableringsgrad samt att siffran har ökat. Vi har långsiktigt arbetat med att stärka kvaliteten på utbildningarna inom fordons- och transportprogrammet så att transportnäringen får rätt kompetens och unga får jobb direkt efter avslutad examen, säger Transportföretagens kompetensförsörjningschef Caj Luoma i ett pressmeddelande.
Enligt Transportföretagen visar preliminära siffror också att antalet antagna elever till fordons- och transportprogrammet har ökat med nästan 16 procent.