
I Bryssel har Transportindustriförbundet slagits för Sveriges rätt att köra tyngre och längre lastbilar än vad många andra länder tillåter. Men när Sveriges trafikmyndigheter nu vill tillåta ännu större bilar ropar förbundet stopp.
Det är Transportstyrelsen och Trafikverket som på uppdrag av regeringen har skrivit rapporter om förutsättningarna för längre och tyngre bilar än vad som används i dag. Men även om Transportindustriförbundet inleder sitt remissvar med att det ser positivt på större fordon i allmänhet, så landar det i en uppmaning att bromsa processen och utreda en rad aspekter noggrannare.
Förbundet anser att det måste klargöras ifall järnvägen kommer att tappa trafik till vägtrafiken ifall den senare blir billigare när bilarna växer. I Finland tycks priserna ha pressats med uppemot 15 procent sedan landet tillåtit totalvikter på 76 ton – en prispress som också bidrar till förbundets osäkerhet på om dess medlemmar har något att vinna. Transportindustriförbundet efterlyser närmare utredning, med bredare blick kring konkurrenseffekterna och samspelet mellan trafikslagen.
Oklarheterna kring finansiering är ett annat problem som Transporindustriförbundet tycker sig se. Regeringens aviserade avståndsbaserade vägslitageavgift, som ska gå till järnvägsinvesteringar, riskerar att göra vägunderhåll ännu mer eftersatt. Risken är att många åkare får högre kostnader på vägarna men mindre betalt.
Slutligen redogör förbundet för det starka motstånd mot stora bilar som det möter från många andra EU-länders sida. Om exempelvis Sverige ensidigt skulle öppna för ännu större fordon finns risk att restriktiva krafter reagerar med att spika sin gräns vid 40 ton och 18,75 meter som undantagslös.
Även Sveriges Åkeriföretag har kommenterat de statliga rapporterna och tyngre och längre fordon, och betonar främst att det vill se förenklingar i förslaget om vilka särskilda krav som ska ställas på fordonen.
– Samhällsnyttan kan öka väsentligt om också befintliga fordon med rätt tekniska prestanda ges möjlighet att ingå i längre och tyngre fordonskombinationer, säger Mårten Johansson, teknikchef hos Sveriges Åkeriföretag.
Fakta
De flesta EU-länder begränsar lastbilars totala storlek till 40 ton och 18,75 meter.
I Sverige, Finland, Norge, Danmark och Nederländerna tillåts 25,25 meter.
Maxvikten är 60 ton i Sverige och 76 ton i Finland, beroende på axelavstånd.
I Sverige har enskilda företag dispenser upp till 32 meters längd respektive 90 ton på bestämda sträckor.