Låt nyanlända invandrare arbeta för 8 000 kronor i lön från arbetsgivaren, utan arbetsgivaravgifter. Det förslaget till regeringen har de flesta av arbetsmarknadens parter nu enats om i en principöverenskommelse. Men Transport står utanför, så inom logistiken kan nästan bara lagren i handelssektorns egen regi komma att omfattas.
Som komplement till de 8000 kronorna från arbetsgivaren ska den enskilde medarbetaren också kunna få ett bidrag direkt från staten, är idén. Tidigare system, där arbetsgivaren har fått kompensation för att anställa nyanlända, har missbrukats, och den administrativa bördan skrämde bort många seriösa företag. Den principöverenskommelse om etableringsjobb som nu har träffats mellan arbetsgivarna och de stora fackförbunden syftar till mindre fusk och krångel, för att det ska börja gå snabbare för invandrare att komma upp i fart på den svenska arbetsmarknaden.
– Tanken är att det ska vara ett enkelt och smidigt system, och något måste ju göras. Det kan inte ta nio år att komma in på arbetsmarknaden. Man måste ju prova allt som går, och det här är ett sätt att försöka vända trenden, säger Anders Norberg, ansvarig för arbetsgivarfrågor på Transportföretagen, till Transportnytt.
Nu hamnar bollen hos regeringens knä. Den behöver ta ställning till hur mycket pengar staten skulle kunna skjuta till, men rimligen delar den parternas bild att det vore mycket värt ifall positiva utfall började visa sig.
Men en stor del av logistiksektorn hamnar alltså utanför det tilltänkta nya systemet. Transportarbetareförbundet har valt att stå utanför överenskommelsen, och därmed blir det stopp för de nya etableringsjobben på de arbetsplatser där förbundet svarar för kollektivavtalet. Stopp blir det alltså i det mesta av transportsektorn, liksom på många stora lager. Tänkbara arbetsplatser inom systemet kan dock väntas på lager där det är Handels som tecknar kollektivavtalen.