
Sjöfartsbranschen välkomnar den efter att ha slagits för den i många år. Den 1 juli 2016 ska tonnageskatten bli verklighet, om allt flyter på som infrastrukturminister Anna Johansson (S) planerar. Branschen uttrycker hopp om många tusen nya svenska jobb.
Det var på tisdagen som Anna Johansson, vid sjöfartstillställningen Donsö Shipping Meet, avslöjade att tonnageskatten står med i regeringens budgetproposition för nästa år. Den innebär att rederier kan välja att betala en schablonskatt kopplad till fartygens lastförmåga istället för att skatta för sina faktiska vinster. Det handlar i själva verket om en skattesubvention, något som EU behöver godkänna vilket i sin tur medför risk att datumet skjuts fram något.
– Totalt sett beräknar vi att det kommer att kosta 50 miljoner. Av de pengarna tillskjuter vi 25 miljoner från det övriga trafikanslaget, 20 miljoner betalas genom justeringar i sjöfartsstödet, och 5 miljoner kommer från att att de ackumulerade överavskrivningar rederierna har när de går in i systemet räntebeläggs, säger Anna Johansson till Sjöfartstidningen.
– Så man kan säga att hälften av finansieringen står staten för och hälften står näringen för. Men vi hoppas att detta blir ett system som gör att vi stärker konkurrenskraften gentemot andra länder.
Branschföreningen Svensk Sjöfart jublar. Enligt Göteborgs-Posten uppskattar föreningen att tonnageskatten på tio år kommer att ge 300 nya svenskflaggade fartyg och 17 000 jobb. Sverige uppges vara ett av de sista Europeiska länder som inför lösningen.