Hamnarbetarförbundet varslar om strejk och blockad i samtliga svenska hamnar från 6 mars. Det är ett svar på Sveriges Hamnars tidigare lockoutvarsel. Det är högst osannolikt att Transportarbetareförbundet kommer att stödja strejken, enligt ett uttalande från Transport.
Stridsåtgärderna utlöses från den 6 mars vid midnatt och gäller tills vidare för allt arbete inom Hamn- och stuveriavtalets tillämpningsområde på alla medlemsföretag inom Sveriges Hamnar.
Enligt Hamnarbetarnas varsel är dessutom alla arbetsuppgifter som är uttagna för arbetsnedläggelse i försatta i blockad. Hamnarbetarförbundet menar att ingen får utföra sådana uppgifter. ”Om arbetsgivare illojalt söker kringgå blockaden omfattar detta varsel blockad av allt arbete inom hela detta företags verksamhet”, sägs i varslet.
Hamnarbetarförbundet uppger vidare att man positivt ska beakta ansökan om dispenser från stridsåtgärderna, under förutsättning att det finns beaktansvärda skäl.
Det är högst osannolikt att Transportarbetareförbundet kommer att stödja strejken. Det sägs i ett uttalande från Transport. Enligt uttalandet har Transport indirekt fått en hemställan om sympatiåtgärder. Men det formella beslutet dröjer till förbundets ordinarie styrelsemöte i mars.
– Det framstår som både komplicerat och märkligt att vi ska besluta om sympatiåtgärder för att teckna ett avtal som vi som förbund redan har och äger, ett avtal som vi dessutom är bundna av fredsplikt genom, sägs i uttalandet.
– Vi kan inte stå bakom Hamnarbetsförbundets hållning i den här konflikten.
Hamnarbetarförbundet välkomnas istället till förnyade samtal om att återkomma till Transport ”för att vi tillsammans skall driva villkoren framåt för alla Sveriges hamnarbetare”.
Arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar har uppgett att Hamnarbetarförbundet inte accepterar ett sedvanligt så kallat andraavtal (efter Transportavtalet), utan är ute efter bättre villkor än vad övriga hamnarbetare har.
Hamnarbetarförbundet tillbakavisar uppgiften att man inte accepterar ett sedvanligt så kallat andraavtal. Beskrivningen är istället att man vill ha ett avtal ”med de avvikelser som enligt praxis följer av att avtalet är ett så kallat andraavtal”
Hamnarbetarförbundet uppger att arbetsgivare på olika arbetsplatser har hotat deras medlemmar med att de inte ska få arbete i hamnarna om de inte lämnar förbundet. Enligt Hamnarbetarförbundet är det svartlistning på grund av facklig tillhörighet, något som inte förekommit sedan 1930-talet från etablerade arbetsgivarorganisationer.
Enligt Hamnarbetarförbundets ordförande Eskil Rönér är arbetsgivarnas åtgärder så anmärkningsvärda att förbundet inte ser någon annan utväg än att varsla om total arbetsnedläggelse.