Miljontals ”gigarbetare” kan komma att få bättre arbetsvillkor.
Europaparlamentet och ministerrådet har enats om en preliminär överenskommelse om villkoren för arbetare inom den så kallade plattformsekonomin — det rapporterar bland annat Dagens industri.
Uttrycket plattformsekonomi syftar på arbetskraft som anlitas för tillfälligt avgränsande uppgifter reglerade via digitala plattformar, som exempelvis bud som anlitas för företag som Foodora eller Uber.
I nuläget betraktas dessa arbetare som egenföretagare, men om den preliminära överenskommelsen röstas igenom kan miljontals plattformsarbetare istället komma att definieras som anställda. Detta kan i sin tur stärka dessa individers arbetsvillkor.
—Dagens överenskommelse innebär ett stort steg framåt för gigarbetare i EU. När det väl har bekräftats av rådet och parlamentet kommer det att ge ett bättre övergripande skydd för plattformsarbetare, säger Yolanda Díaz, Spaniens andra vice premiärminister, arbetsmarknadsminister och minister för social ekonomi, i ett uttalande på ministerrådets hemsida.
Hon tillägger:
— Det kommer särskilt att bidra till att säkerställa att de arbetstagare som felaktigt har klassificerats som egenföretagare lättare kan få tillgång till rättigheter som anställda enligt EU-lagstiftningen.
Enligt det förslag till direktiv som förhandlats fram ska en gigarbetare betraktas som anställd om den anställdes relation till arbetsgivaren uppfyller minst två av fem följande ”indikatorer”:
– det finns en övre gräns för hur mycket pengar arbetstagarna kan få;
– det sker övervakning av deras utförda arbete, även på elektronisk väg;
– det föreligger kontroll över för- och tilldelningen av uppgifter;
– det föreligger kontroll över arbetsvillkor och begränsningar av valet av arbetstid;
– det finns begränsningar av deras frihet att organisera sitt arbete och regler om deras utseende eller uppförande.