Elektronikjätten Sony Mobiles utvecklingsavdelning i Lund har utvecklat en spårsändare för gods. Det är en ”GPS-tracker” för mobilnätet, avsett för ”Internet of things”. Ett tiotal företag har testat lösningen. Speditören Begoma blir en av de första återförsäljarna.
Mobiam är ett komplett system för godsspårning från Sony Mobile. Systemet registrerar godsets position med GPS och använder mobiltelenätet för dataöverföring och är en av de nya produkter som kan användas på ”Internet of things”, IoT.
Systemet kommer från Sony Mobile i Lund, där även företagets mobiltelefoner utvecklas.
– Det stora värdet i den här lösningen är att systemet ger ett kvitto på när godset passar bestämda punkter längs med vägen och att den kan ge en beräknad ankomsttid, säger Henrik Malmberg, vd för speditionsfirman Begoma.
Han är väl medveten om att det redan finns ett utbud av spårsändare, GPS-puckar och trackers av olika slag. De används ofta i olika specialtillämpningar, för att följa upp kylda transporter eller för att hitta felkällor. Men Mobiam är avsedd att vara en standardtjänst.
Begoma har testat tidiga versioner av Mobiam på sina internationella trailertransporter under ett års tid. Testerna har främst skett med transporter av tryckpapper som tryckerierna inte har på lager och där tidsramarna är snäva.
Speditören har också varit med om att ställa krav på systemet och man vill vara en av de första återförsäljarna. Positionering och ankomstavisering av internationella transporter, kommer att bli en del i företagets webbaserade tjänst för transportbeställning.
Själva spårsändaren väger drygt 100 gram och är ca 10 x 9 x 1 cm stor. Den första versionen saknar såväl knappar som teckenfönster.
– Den första modellen är ungefär så stor som en mobiltelefon, och den har utvecklats för att vara så enkel som möjligt för användaren, säger Anders Sandwång, affärsutvecklare på Sony Mobile.
Totalt ett tiotal företag har hunnit testa Sonys Mobiam. Testerna har pågått i ungefär ett och ett halvt år. Begoma och ytterligare fem transportföretag har deltagit. Övriga företag är varuägare och transportköpare.
Batteritiden på spårsändarna kan fjärrstyras och är beroende av hur ofta de samlar in och laddar upp data. Om den är inställd på att lämna positionsuppgift varje kvart räcker batteriet cirka 60 dagar. Utöver GPS har spårsändaren inbyggda sensorer. Det är bland annat temperaturgivare, gyrometer, accelerometer och magnetometer. Sändaren kan också kopplas upp till externa givare med Bluetooth.
Spårsändaren har inbyggt sim-kort och använder mobilnätet för smalbandig kommunikation enligt standarderna för ”Internet of Things” (IoT). Kommunikationsprotokollen är LTE och GPRS.
Sonys spårsändare kan dessutom användas för positionering inomhus i stora industri- och lagerlokaler med hjälp av Bluetooth. Lösningar för denna typ av inomhuspositionering finns med i Sonys produktportfölj. Just nu används de främst på sjukhus för att hålla reda på utrustning som droppställningar och sängar.
Spårsändarna kan läggas tillsammans med fraktsedel i en plastficka och sedan tejpas på pallen. Men sändaren kan också läggas ner i en transportlåda. Anders Sandwång säger att man för framtiden kan vänta sig att det utvecklas olika varianter av enheten.
Den kan krympas till samma storlek som den gamla femkronan. En större variant kan förses med en display som användas som fraktetikett.
En returtjänst för använda spårsändare finns också för de kunder som vill använda sig av det. När godset ankommer kan spårsändaren returneras i ett kuvert till en central som laddar sändaren och gör den klar att återanvändas.
Sandwång understryker att programvaran är en viktig del av Mobiam. Sony har utvecklat ett transportövervakningsprogram som bland annat kan följa position och temperatur samt stötar och skakningar. Dessutom finns färdiga programgränssnitt, API:er, som gör att data från Mobiam kan hämtas in till användarens ruttplaneringsprogram och andra transportplaneringsverktyg.
I dagsläget finns inga offentliga prisuppgifter för den kommande tjänsten. Sony Mobile uppger inte heller något datum för när Mobiam lanseras som en produkt till slutkund. Men spårsändare och system finns redan tillgängliga för tester av utvalda företag.
Under hösten planerar Sony att presentera Mobiam närmare på mässan Logistik & Transport i Göteborg och på internationella konferensen IoT Solutions World Congress i Barcelona.
Mats Udikas