Drivkraften för Mcdonalds att satsa på snabbladdning av elbilar, är sannolikt att sälja hamburgare medan bilen laddas. Det lär inte bli speciellt många extra hamburgare sålda.
I ett pilotprojekt, med stöd av Energimyndigheten i Sverige, kommer Nissan, Fortum och Mcdonalds att bygga snabbladdningsstationer för elbilar i de nordiska länderna. Under 2013 byggs 50 stationer längs motorvägar varav 20 i Sverige.
Mellan Stockholm och Helsingfors i anslutning till färjorna. Fortum ansvarar för systemlösningar, installation, övervakning och service. Fortums koncept Charge & Drive hanterar bland annat betalningar. Laddingsstationerna skall klara både likströmsladdning (DC), och växelströmsladdning (AC).
Ännu så länge är det bara DC-laddningen på 50 kW som är installerad. Och av de elbilar som säljs i Sverige är det personbilarna Nissan Leaf, Mitsubishi Imev, Citroën Zero och Peugeot Ion som kan laddas. De uppfyller kraven för den japanska standarden för snabbladdning, Chademo, som omvandlar till batterianpassad likström i laddstationen istället för extra laddningselektronik i bilen. Den ger upp till 80 procent av batterikapaciteten på ca 20 minuter.
Växelströmsladdningen kommer att ha en maxeffekt av 43 kW, men är ännu inte installerad på grund av oklarhet om vilka system framtidens elbilar kommer att ha. På transportbilssidan innebär detta att den kommande elversionen av Nissan NV200 kan laddas i systemet.
Däremot inte den dominerande eltransportbilen i Sverige, Renault Kangoo ZE. Märkligt! Renault och Nissan ingår i samma koncern, hårdsatsar på eldrift och delar på i stort sett allt i sina transportbilar, utom kosmetisk formgivning och just, eldrift?
För övrigt finns det konventionella laddstolpar för elbilar sedan 2009 på sju Mcdonalds-restauranger i Sverige. När det här skrivs finns det 348 laddplatser registrerade i Sverige med 1 169 uttag.
Christer Andersson