Ica, Postnord och den svenska smartlåstillverkaren Glue säger sig vara först i världen med att lansera ”in-i-kylenleveranser”.
– Dels vill vi sälja låset men vi vill också erbjuda en plattform som gör det möjligt för företag att leverera varor in i hemmen, säger Carl Johan Grandinson, vd för företaget Glue, till Transportnytt.
Glue står bakom låsvredet, som kan öppnas med en digital nyckel via bluetooth. Det har nästan tioårig bakgrund hos Halmstadsföretaget Phoniro, som sålt det för hemtjänstbrukares dörrar – så att personalen ska slippa hantera nycklar. Glue är en avknoppad del som alltså ska närma sig den breda marknaden av enskilda konsumenter, men också ge handlare och distributionsföretag en möjlighet att skala upp leveranser inte bara till dörren utan faktiskt innanför den, även när konsumenten inte är hemma.
Nu lanseras pilotprojektet, och från denna vecka kan kunder anmäla intresse för att delta i försöket, där Icas e-handel står för varorna och Postnord står för hembärningen till kunder som har Glues låsvred. Enligt företagen själva är det världspremiär för detta slags koncept med ”in-i-kylenleverans”.
Den digitala engångsnyckeln ställs ut med hjälp av bostadsinnehavarens telefonapp. Den behöver inte vara i närheten av låset då. Så landar nyckeln i chaufförens telefon, och när besöket äger rum skickas en kvittens.
Glues låsvred fästs på insidan av dörren och kopplas in i det befintliga låset. Utifrån syns alltså ingen skillnad, och det går utifrån att låsa upp den vanliga nyckeln även fortsatt. Senaste versionen av låset säljs i konsumentinriktade webbutiker för cirka 2 500 kronor inklusive moms. Det uppges vara mycket lätt att installera, utan krav på särskild kunskap eller nya borrhål i dörren.
Till sitt lås kan användaren välja till en wifi-länk från bredbandet hemma. Då går det i realtid att kontrollera exempelvis ifall låset är öppet eller låst, men denna internetanslutning i realtid är inte nödvändig för att hemleveranslösningen ska fungera. Hemleveransen bygger bara på att konsumentens och chaufförens mobiler är uppkopplade mot sina nät för att nyckeln ska kunna ställas ut respektive tas emot.
Alexander Kristofersson