
Med bilar från Scania, tillsammans med bränslet ED95 och en tankstation från Lantmännens bolag Agroetanol, ska åkare redan idag kunna tanka helsvenskt och minska koldioxidutsläppen med 90 procent. Arla har nappat.
Syftet med de två företagens nya samarbete är att ge kunderna – ägarna av lastbilsflottor – en systemlösning som omfattar bilen såväl som bränslet och infrastrukturen för distributionen av det. Samarbetet kallas Etha.
– Vi har en certifierad motor och kunskapen som kan reducera utsläppen redan idag, säger Scania-Bilar Sveriges vd Robert Sobocki i ett pressmeddelande.
– I praktiken kan Scania tillhandahålla fordon för alla typer av alternativa bränslen. Etanol (ED95) är ett av de bästa både vad det gäller tillgång och reducerad påverkan på miljön.
Vid Arlas mejeri i Kallhäll har Lantmännen byggt en tankanläggning för bränsletypen ED95, och inom kort levererar Scania 17 etanolberedda lastbilar till mjölkjätten.
Scanias etanollastbil utvecklar 280 hästkrafter, och svarar mot miljökraven enligt Euro 6. Motorn bygger på dieselprincipen och har därmed, enligt Scania, lika hög effektivitet som dieselmotorer. För Scania är det fjärde generationens etanolmotor, och företaget framhåller att det rör sig om mogen teknik. Räckvidden är cirka 70 mil på en tank och det dubbla med två.
Förbränningen åstadkoms liksom vid dieselanvändning genom kompression, inte med tändstift, och i ED95 har etanolen därför kompletterats med en 5-procentig tillsats av en kemiskt framställd så kallad tändförbättrare. Lastbilen för etanol är inte dyrare än en för vanlig diesel, enligt Scania. En efterskottsanpassning till vanlig diesel är dock dyr, så företaget framhåller vikten av att köparen kan vara långsiktigt trygg inte minst med prisnivån på etanol och beskattningen av bränslet.
Lantmännen Agroetanols produktnamn för ED95-bränslet är Agro Cleanpower 95.
Alexander Kristofersson