Förslaget om skattesänkning på el är ”alldeles för lite”, anser Transportföretagen.
Inför höstbudgeten 2026 har har Finansdepartementet föreslagit en generell energiskattesänkning på el, som innebär att skattesatsen blir 41,1 öre/kWh istället för dagens 43,9 öre/kWh.
Förslaget är positivt men otillräckligt, enligt branschorganisationen Transportföretagen.
– Signalen och riktningen att sänka är positiv, men det är ur vårt perspektiv alldeles för lite. Sverige kommer fortsatt ha bland de högsta elskatterna i Europa, även om den marginellt sänks vid årsskiftet. Det är orimligt i ett land med mycket högt ställda klimatambitioner och med nästan 100 procent fossilfri el, kommenterar Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen.
Hon tillägger:
– För transportsektorn är det en bromskloss för omställningen, särskilt för tunga helelektriska fordon, där det finns en stor potential och vilja från våra medlemmar att snabba på utvecklingen.
Transportföretagen vill istället se en skattenedsättning för den el som används i utsläppsfria tunga fordon i yrkestrafik, däribland ellastbilar. Ägaren av ett tungt fordon ska på så sätt kunna få en återbetalning av största delen av skatten på den el som laddats och använts i fordonet.
– En permanent energiskattelättnad är en rättvis och marknadsdriven stimulans som skulle sänka kostnader och förbättra den totala ägarkostnadskalkylen för företagen. Vårt förslag är relativt okomplicerat att genomföra, kostar jämförelsevis lite för staten i uteblivna intäkter och är förenligt med EU:s statsstödsregler, kommenterar Mårten Bergman, transportekonom på Transportföretagen, och fortsätter:
– Regeringen pratar ofta om att elektrifiering är en viktig pusselbit för transportsektorns omställning och Sveriges möjlighet att nå klimatmål. Vi håller med, men då behöver staten bjuda till och komma med större morötter.