Trafikverket får i uppdrag att utreda hur tågfärjan mellan Trelleborg och Tyskland kan säkerställas.
Sedan våren 2020, då tågfärjan mellan Ystad och Polen lades ned, är det endast på linjen Trelleborg-Rostock som det idag bedrivs tågfärjetrafik mellan Sverige och kontinenten.
Enligt regeringen är denna tågfärjelinje viktig av flera skäl, inte minst för att kunna upprätthålla den svenska försörjningsberedskapen under kriser och vid höjd beredskap.
Samtidigt är det ett faktum att den svenska tågfärjetrafiken har minskat kontinuerligt under de senaste decennierna. Enligt en rapport från Trafikverket 2021 fraktades det år 1993 cirka 200 000 vagnar på tågfärjor mellan Trelleborg och Tyskland. 2021 hade antalet vagnar sjunkit till cirka 20 000.
Detta är bakgrunden till att regeringen nu ger Trafikverket i uppdrag att föreslå åtgärder för att säkerställa upprätthållandet av tågfärjeförbindelsen på nämnda sträcka.
– Tågtrafiken på sträckan har minskat kraftigt under flera årtionden och det är en oroande utveckling. Tågfärjeförbindelsen är viktig, inte minst för att kunna upprätthålla en fungerande trafik om tågtrafiken över Öresundsbron eller genom Danmark skulle drabbas av störningar eller helt upphöra under en längre tid, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson i ett pressmeddelande.
Trafikverket ska nu ser över vilka åtgärder som kan genomföras för att säkerställa upprätthållandet av tågfärjeförbindelsen. I uppdraget ingår att föreslå åtgärder både för färjeoperatören och hamnen i Trelleborg.
Trafikverket ska även analysera vilka övriga långsiktiga alternativ, med eller utan tågfärjor, som kan skapas för godstransporter på järnväg.
Uppdraget ska redovisas senast den 23 februari 2024.