I jakten på hållbara bränslen ses vätgas alltmer som ett alternativ med stor potential. Nu inleds en förstudie om en vätgaspipeline runt Bottenviken.
Målet med förstudien om vätgaspipelinen, som görs av forskningsinstitutet Rise och Luleå tekniska universitet, är att ta fram scenarier och lösningar för vätgasens roll i energisystemet.
Samtidigt som intresset för vätgas ökar i tranportbraschen — läs till exempel vad EU-parlamentarikern Erik Bergkvist (S) säger om vätgas — så lyfter man i informationen till den aktuella förstudien även fram de stora industriella satsningarna på fossilfri stålframställning i norra Sverige och Finland som ska göras, där mycket stora mängder grön vätgas behövs.
— Den stora omställningen som nu sker, inte minst i norra Sverige, är en industriell revolution som lockar globalt kapital, stärker svensk konkurrenskraft och gör industrin mer hållbar. Men omställning kräver ett förändrat energisystem. Vi ska se hur en vätgasinfrastruktur i samspel med utveckling av elproduktion och elnät kan ge samhälls- och företagsekonomiska nyttor, säger Johan Sandstedt, forsknings- och affärsutvecklare på Rise, i ett pressmeddelande.
Förstudien utgår från behoven och potentialen i Sverige och Finland. I analysen tas hänsyn till de stora vindkraft- och vätgasprojekt som pågår i regionen. Den finska motsvarigheten till Rise, forskningsinstitutet VTT, gör en parallellt en liknande förstudie.
Den svenska förstudien finansieras av Vinnova och ska vara klar tidig höst.