Zalando stärker Ingram Micros 3PL-roll

(Bild: Ingram Micro) Joakim Samuelsson, Ingram Micro. (Bild: Ingram Micro) Joakim Samuelsson, Ingram Micro.

Kanske är det fortfarande korrekt att tänka på företaget Ingram Micro främst som en datorprylsgrossist. Men med uppdraget från tyska e-handelsgiganten Zalando, att upprätta och driva 500-personerslagret i Brunna utanför Stockholm, intar Ingram Micros svenska bolag en central plats även på branschscenen för tredjepartslogistik, ”3PL”.

– För oss är det inte minst viktigt att vi fått uppdraget att projektleda starten av hela anläggningen, säger Joakim Samuelsson, affärsansvarig i Norden för den tredjepartslogistik som världsföretaget Ingram Micro bedriver vid sidan av sin handel med IT-varor.

– Ingram MIcro har en strategisk inriktning att bedriva mer och mer tredjepartslogistik.

Internationellt kallas affärsområdet för ”commerce and lifecycle solutions”, och inkluderar alla tjänster kring fysisk hantering: utleveranser, kanske med tillägg av förädlingsstjänster – såväl som returer och reparationer.

Med yta på 30 000 kvadratmeter, och personal på cirka 500 personer när det hela kommit upp i full fart, blir Zalandolagret ett av kronjuvelerna på den svenska tredjepartslogistikmarknaden. Men även om upprättandet och driften av lagret läggs ut tycks Zalando ha fattat många centrala logistikbeslut självt. Transporterna körs av Postnord, huvudleverantör redan sedan tidigare. Och lagerhanteringssystemet Zalos är Zalandos eget i alla bemärkelser, utvecklat av företaget självt och hjärtat i logistikdriften vem som än anlitas som operatör.

Ursprunget till Ingram Micros uppdrag ligger egentligen i flera trådar som nu vävs samman. Den ena utgår från stockholmska Rosersberg, där runt hälften av lagret på 13 000 kvadratmeter blev tomt när Ingram Micro runt 2009 lade ner sin varuförsäljning gentemot övriga nordiska länder. Tredjepartslogistiken sattes i rullning för svensk del, men globalt hade Ingram Micro redan sedan tidigare ett affärsområde för logistikerbjudandet. Nätbutiken Misco lade sina varor där 2012, och 2014/15 valde Media Markt att låta Ingram Micro bli operatör för både centrallagerfunktionen och webbutiken i Sverige. Ett antal stora teleoperatörer finns bland kunderna, med mobiltelefoner och simkort på hyllorna. Vid sidan av anläggningen i Rosersberg har Ingram Micro även en i Borås.

– Serienummerhantering och säkerhet hör till det vi tycker att vi är riktigt bra på, säger Joakim Samuelsson.

Den andra ursprungstråden är holländsk, och det är här tyska Zalando kommer in. Just för att stärka sin roll som tredjepartslogistiker internationellt, förvärvade Ingram Micro år 2015 det nederländska företaget Docdata. Docdata var specialiserat på e-handelsleveranser, och hade stått för logistiktjänster åt Zalando praktiskt taget sedan Zalandos start. Zalando driver vissa logistikanläggningar självt, medan andra sköts av Ingram Micro inom det som tidigare var Docdata i exempelvis Nederländerna och Schweiz. Joakim Samuelsson ser det nu som sitt uppdrag att vara med och importera erfarenheterna från Docdata även på den nordiska marknaden.

Alexander Kristofersson

Publicerad 2017-10-12 00:00

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Mest läst