Volvo testar vätgas-lastbil

Vätgas-lastbilarna kommer att få en räckvidd på upp till 100 mil.  Foto: Volvo Lastvagnar Vätgas-lastbilarna kommer att få en räckvidd på upp till 100 mil. Foto: Volvo Lastvagnar

Siktar på att lansera en lastbil som drivs av vätgas under ”senare delen av 2020-talet”. 

Volvo Lastvagnar erbjuder som bekant såväl batterielektriska lastbilar som andra modeller som drivs av förnybara bränslen, till exempel biogas. Under andra hälften av detta årtionde kommer företaget att lägga ett tredje CO2-neutralt alternativ produktportföljen, nämligen ellastbilar med bränsleceller som drivs av vätgas.

— Vi har utvecklat den här tekniken några år nu och det känns fantastiskt att se de första lastbilarna köra på testbanan. Kombinationen av lastbilar med batteridrift och de kommande med bränsleceller gör det möjligt för oss att hjälpa våra kunder att helt få bort sina CO2-utsläpp vid körning oavsett transportuppdrag, säger Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar, i ett pressmeddelande.

Enligt Volvo Lastvagnar kommer vätgas-lastbilarna att få en räckvidd på upp till 100 mil, medan tankningen kommer att ta mindre än 15 minuter. Bruttovikten kommer att ligga på 65 ton eller ännu högre, och de två bränslecellerna ska kunna generera 300 kW el ombord på lastbilen.

Kundtester med dessa lastbilar inleds om några år och ett kommersiellt erbjudande planeras till senare delen av detta decennium.

– Vätgasdrivna lastbilar med bränsleceller kommer att vara särskilt lämpliga för långa sträckor och tunga, energikrävande uppdrag. De kan också vara ett bra alternativ i länder där möjligheterna att ladda batterier är begränsade, kommenterar Roger Alm.

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2022-06-20 11:32

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria måndagar och torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för e-post från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021