Virusläget: Logistikmässorna flyttar och ställer in

Den stora mässan Logimat ställer in. Så här såg det ut 2016. (Bild: Logimat) Den stora mässan Logimat ställer in. Så här såg det ut 2016. (Bild: Logimat)

Den stora logistikmässan Logimat i Stuttgart som skulle ha ägt rum i Stuttgart 10 – 15 mars ställer in. Hannovermässan med stor logistikdel skjuts upp till i juli i år.

Det slutgiltiga beskedet från arrangörerna av den årliga industrimässan Hannovermässan kom 4 mars: arrangemanget flyttas fram till 13 – 17 juli. Den direkta orsaken uppges vara hårda restriktioner från hälsomyndigheterna. Bland annat finns starka rekommendationer om förbud mot besökare från riskområdena och febermätning vid alla entréer. Arrangören Deutsche Messe i Hannover klarade inte kraven och beslutade därför att skjuta fram hela evenemanget.

Logimat i Stuttgart vidhöll länge att mässan skulle gå som vanligt och öppna 10 mars. Men under de senaste dagarna har ett antal utställare från främst Kina och Italien meddelat att de inte skulle delta. Därefter gjorde flera stora tillverkare som Jungheinrich, Interroll, Hymo och Clark klart att de inte skulle ställa ut. Flera företag hänvisar till ”virtuella utställningar” på nätet som ersättning.

På kvällen 4 mars beslutade mässledningen på Euroexpo att ställa in Logimat. Orsaken uppgavs vara ökad och accelererad spridning av det nya coronaviruset i Tyskland. Stuttgartregionen hör till de områden som är särskilt berörda.

– Det är bittert, med tanke på hur viktig Logimat är för logistikindustrin i världen. Trots att vi gjort stora ansträngningar tillsammans med Messe Stuttgart så kunde vi inte hitta något senare datum för mässan, säger Christoph Huss i ledningen för Euroexpo. Både Hannovermässan och Logimat är mycket stora evenemang som väntades samla hundratusentals besökare.

Några av de första stora internationella evenemangen som beslutade att ställa in var redarkonferensen Transpacific Maritime 1 – 4 mars i Long Beach, Kalifornien och Bilsalongen i Genève som skulle ha öppnat 5 mars.

Singapore Maritime Week planerades till i april, men hamnmyndigheten har beslutat att skjuta den på framtiden. Det gäller även konferensen TOC Asia Container Supply Chain. Intermodal Asia Conference i Shanghai har flyttats fram till juli. 

IATA:s World Air Cargo Symposium i Istanbul har också skjutits på framtiden på grund av att många deltagare hade hoppat av, meddelade den internationella trafikflygorganisationen häromdagen.

Publicerad 2020-03-05 11:38

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Mest läst