Införanden ska sålla ut lösningar för staden

Vilka transporttjänster behöver boende tillgång till i staden för att välja bort bilen? Det är en av frågorna för det nya Göteborgsbaserade forskningsprojektet Dencity, där lösningarna ska provas på riktigt.

Samlad hemleverans av e-handelspaket och matkasse är en lösning som projektledaren Lina Olsson, hos samordnaren Closer vid Lindholmen Science Park i Göteborg, har på kandidatlistan. Att fastighetsvärden ska erbjuda en kombinerad elcykel- och bilpool är en annan.

– Vi tittar på en ny typ av resetjänster som kan vara ett alternativ till bilägande. Här ingår även lösningar för för hemleverans av varor. Var och när vill du hämta ut dina paket, lämna dina sopor eller låna en eldriven lastcykel, säger Lina Olsson i ett pressmeddelande.

Projektetet Dencity startar nu och pågår till slutet av januari 2018, det vill säga drygt två år. Satsningen omfattar omkring 20 miljoner kronor.

Projektdeltagare är Baghitch, Chalmers, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, Coop Logistik, Ericsson, Postnord, SSPA Sweden, DB Schenker, Sustainable Innovation i Sverige, Svensk digital handel, Viktoria Swedish ICT, Volvo Cars, AB Volvo, Västra Götalandsregionen, Älvstranden Utveckling samt från Göteborgs stad stadsbyggnadskontoret, trafikkontoret, Kretslopp och vatten, parkeringsbolaget och Göteborgs frihamn.

E-mail:
Publicerad 2015-11-25 13:00 Uppdaterad lördag, 27 januari 2018 11:38
Cron Job Starts