Vägpaketet gick igenom EU-parlamentet

Europaparlamenentet ja ett tydligt ja till vägpaketet. (Bild: Europaparlamentet) Europaparlamenentet ja ett tydligt ja till vägpaketet. (Bild: Europaparlamentet)

Alla tre förslagen i vägpaketet om nya kör- och vilotider för lastbilsförare, utstationeringsregler och cabotage gick igenom Europaparlamentets omröstning under torsdagens omröstning i Europaparlamentet.

De svenska socialdemokraterna i Europaparlamentet välkomnade beslutet strax efter omröstningen:

– Nu får vi lika lön för lika arbete på samma plats även i transportsektorn. Det är en fantastisk seger för alla som jobbar inom transportsektorn, sa Marita Ulvskog (S) i en första kommentar.

Det är andra gången som vägpaketet togs upp till omröstning i parlamentet. Motståndarna till vägpaketet försökte fördröja och stoppa förslaget genom att tillföra en stor mängd ändringar. Det är främst länder i Öst- och Sydeuropa som varit motståndare till förslaget. Se EU-parlamentet sköt upp omröstningen om vägpaketet

Sverigedemokraten Peter Lundgren som är ledamot i EU-parlamentets transportutskott har spelat en aktiv roll för att driva igenom förslaget.

Röstsiffrorna var: 

Utstationeringsdirektivet: 347 för, 278 emot, 9 nedlagda
Nya kör- och vilotider: 385 för, 244 emot, 5 nedlagda
Förändrade cabotageregler, 370 för, 254 emot, 10 nedlagda

Europaparlamentet publicerar sin info om omröstningen om vägpaketet HÄR.

Publicerad 2019-04-04 12:43

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!