Tummen upp för Einride-tester i USA

Einrides autonoma och eldrivna pod ska testas på allmän väg i USA. Foto: Transportnytt Einrides autonoma och eldrivna pod ska testas på allmän väg i USA. Foto: Transportnytt

Svenska Einride får grönt ljus att testa sin självkörande ellastbil på allmän väg i USA. 

Göteborgsbaserade Einride har vuxit stort sedan starten 2016 och har nu närmare 500 anställda. Företaget tillhandahåller dels digitala tjänster för ruttplanering och liknande, dels egna autonoma och elektriska fordon, och 2019 fick man tillstånd av Transportstyrelsen att testa sin autonoma pod på allmän väg i Jönköping

Nu meddelas att företaget fått tillstånd att göra motsvarande tester på allmän väg i USA. Den  amerikanska myndigheten NHTSA har sagt ja till låta företaget köra poden i anslutning till GE Appliances fabrik i delstaten Tennessee. En operatör kommer att fjärrövervaka körningen på håll.

Enligt Einride är man först i världen med att få tillstånd till att genomföra den här typen av tester. 

– Det här är en typ av fordon som aldrig tidigare har funnits på amerikanska vägar och det innebär en stor milstolpe och vändpunkt för transportindustrins framtid. Vi är övertygade om att den autonoma och elektriska tekniken i vår pod kommer att revolutionera transportvärlden och dessutom skapa tusentals jobb och bidra till USA förblir ett konkurrenskraftigt land, säger Einrides vd och grundare Robert Falck i ett pressmeddelande.

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2022-06-27 11:32 Uppdaterad måndag, 27 juni 2022 11:35

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria måndagar och torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för e-post från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021