Tullverket testar nytt vapen mot smugglare

Med den handburna röntgenapparaten ska Tullverket lättare kunna upptäcka avvikelser. Foto: Tullverket Med den handburna röntgenapparaten ska Tullverket lättare kunna upptäcka avvikelser. Foto: Tullverket

Som en av de första tullmyndigheterna inom EU ska Tullverket börja använda handburna röntgenapparater. Enligt Tullverket blir nu kontrollerna både snabbare och effektivare.

De handburna röntgenapparaterna, som kallas backscatters, har under det första halvåret i år testats i Malmö och Stockholm. Nu ska ytterligare tolv platser i landet få den nya tekniken. 

– Det är ett effektivt verktyg. När vi provade backscatters för första gången på Öresundsbron upptäckte vi gömd narkotika i en kartong utan att tulltjänstemännen behövde öppna kartongen eller lasta av den från lastbilen för att göra kontrollen. Det spar tid som vi kan använda till att göra fler kontroller, säger Oscar Lindvall, biträdande chef för Tullverkets kontrollenhet syd, i ett pressmeddelande.

Strålning studsar tillbaka
Enligt Tullverket underlättar den nya tekniken tullkontroller som annars är tidskrävande. Det kan vara kontroller av reservdäck, tak, dörrar, stötfångare eller krockkuddar på fordon — utrymmen där Tullverket ofta hittar narkotika. En backscatter fungerar så att röntgenstrålningen studsar tillbaka till apparaten som då genererar en bild av vad som finns i det kontrollerade objektet.

– Istället för att skruva isär fordon kan vi snabbt se om det finns något gömt inuti. En kontroll som tidigare tog trettio minuter tar nu endast trettio sekunder, säger Oscar Lindvall.

Pris: halv miljon
Den avancerade röntgentekniken är utformad så att den inte utsätter omgivningen för den skadliga röntgenstrålningen. Tekniken har hittills testats bland annat på Öresundsbron och i Norviks hamn utanför Stockholm. 

Priset för en handburen röntgen uppgår till cirka en halv miljon kronor.

– Även om kostnaden för en backscatter är hög så räknar vi med att snabbt tjäna in den kostnaden genom snabbare och effektivare kontroller. Kan vi stoppa mer narkotika och vapen från att komma ut på gatorna så är det en stor vinst för samhället, säger Oscar Lindvall.

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2021-11-29 09:35 Uppdaterad måndag, 29 november 2021 09:36