Truckjätten Kion köper Dematic

(Bild: Dematic) Trucktillverkarna Lindes och Stills ägare Kios sätter gaffeln i världens tredje största lagerautomationsföretag Dematic. (Bild: Dematic) Trucktillverkarna Lindes och Stills ägare Kios sätter gaffeln i världens tredje största lagerautomationsföretag Dematic.

Världens näst största trucktillverkare – tyska Kion, som äger Linde och Still – förvärvar lagerautomationsbranschens världstrea Dematic.

Om inga myndigheter sätter sig på tvären så köper Kion Dematic enligt en värdering av det senare företaget till 3,25 miljarder dollar. (Köpeskillingen för aktierna är lägre för att det följer med lån.) Det blir första gången som ett så stort företag satsar på att tillhandahålla såväl truckar som automation och annan fast lagerutrustning. Efter sammanslagningen kommer företaget att ha närmare 30 000 anställda.

 

Kionkoncernen är tvåa i trucktillverkarnas världsliga, klart efter Toyota men långt före trean Jungheinrich. Kion omsatte år 2014 5,3 miljarder dollar, enligt en branschöversikt i tidningen Modern Materials Handling.

Dematic, som år 2015 omsatte 2 miljarder dollar, är trea på världslistan över tillverkare av lagerautomationsutrustning och andra materialhanteringssystem för lager. Störst i den sektorn är japanska Daifuku och tyska Schäfer, med 2,7 respektive 2,6 miljarder dollar i omsättning.

Truckar respektive lagerautomation har ofta stått i konkurrens mot varandra, men på senare tid har trucktillverkare, exempelvis Jungheinrich, börjat tala om de två lösningarna som komplement till varandra. Jungheinrich köpte förra året den mindre automationstillverkaren Mias.

E-mail:
Publicerad 2016-06-21 13:13 Uppdaterad lördag, 27 januari 2018 11:38

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!