Sverige invalt i IMO:s råd

IMO (International Maritime Organization) har sitt säte i London. Foto: IMO IMO (International Maritime Organization) har sitt säte i London. Foto: IMO

Sverige har valts in att sitta i styrelsen för FN:s sjöfartsorganisation IMO. Enligt regeringen ska nu Sverige driva på för en skärpning av IMO:s klimatstrategi.

IMO (International Maritime Organization, på svenska Internationella sjöfartsorganisationen) är en  internationell sjöfartsmyndighet som sorterar under FN. IMO består av en församling, ett råd och fem kommittéer och Sverige har nu alltså valts in i IMO:s råd. 

Därmed får Sverige större möjligheter att driva på i frågor som till exempel ökad sjösäkerhet och minskad miljö- och klimatpåverkan från sjöfarten.

— Sverige kommer att driva på för en skärpning av IMO:s klimatstrategi och för att världssjöfartens utsläpp av växthusgaser minskar i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål. Att Sverige nu åter är rådsmedlem gör att vi kan driva på för en global sjöfart med ökad säkerhet och minskad klimatpåverkan, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) i ett pressmeddelande.

Även från branschorganisationen Svensk Sjöfart hörs positiva tongångar. 

– Vi är glada över att Sverige är invald till rådet i IMO. Det är mycket viktigt att Sverige, som driver på för hållbarhetsfrågor inom sjöfarten, också finns med i internationella sammanhang, kommenterar Anders Hermansson, tf. vd för Svensk Sjöfart.

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2021-12-14 08:33 Uppdaterad tisdag, 14 december 2021 08:46

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria måndagar och torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för e-post från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021

Cron Job Starts