Sendify fick in 18 miljoner för satsning i utlandet

Fredrik Edeland har hittills utvecklat Sendify på egen hand. Men nu har han fått in externa finansiärer. (Bild: Sendify) Fredrik Edeland har hittills utvecklat Sendify på egen hand. Men nu har han fått in externa finansiärer. (Bild: Sendify)

Svenska logtech-bolaget Sendify tar in 18 miljoner kronor från externa finansiärer för att bygga vidare på sin egen teknikplattform.

Grundaren Fredrik Edeland har hittills finansierat Sendify på egen hand och gör sig nu redo för uppskalning och internationell expansion.

Företaget tar genom en första extern finansieringsrunda in 1,7 miljoner euro, motsvarande cirka 18 miljoner kronor, ledd av Berlinbaserade Atlantic Labs, som tidigare investerat i bland annat Soundcloud. Ett svenskt investerarkollektiv är också med på ett hörn.

Sendify beskriver sig som ett logtech-företag med ambition att digitalisera småföretagens logistik.

– De nya pengarna kommer användas för att utveckla Sendifys plattform, säger företagets grundare och vd Fredrik Edeland. Vi investerar väldigt mycket i it för att bygga smartare system som underlättar för våra småföretagarkunder.

Fredrik Edeland uttrycker det så att han vill vara med och förändra en konservativ bransch och skapa värde för de utsatta småföretagarna, de som är bortglömda av de etablerade logistikföretagen.

– Vi har många som inte har så stora fraktbehov och inte skickar dagligen. Sedan har vi å andra sidan också de mer frekventa fraktbokarna vilket ger oss en bredd.

Kunderna får hjälp med att beräkna pris, boka och spåra frakt.

– Vi har inga fysiska anläggningstillgångar, fortsätter Fredrik Edeland. Den infrastrukturen finns redan i mångt och mycket och Sendify handlar om att använda den på ett bättre sätt. Så de nya pengarna handlar om fortsatt teknisk utveckling. Vi vill bygga marknadens bästa logistiksystem för vår målgrupp. Sedan går en del av investeringen till fortsatt tillväxt.

Fredrik Edeland går inte in på om det är eller blir aktuellt med externa teknikleverantörer.

– Vi gillar att bygga själva från grunden, så jag kan inte säga mer än att vi har rekryterat hög teknisk kompetens och kommer göra det i ännu högre grad framöver.

Fredrik Edeland började sin bana med ett chaufförsjobb som ledde vidare till logistikuppdrag åt DHL och Middagsfrid. År 2011 grundade han Express Delivery Sweden. Bolaget redovisade under 2018 en nettoomsättning på 70 miljoner kronor, ett resultat på 2,8 miljoner kr och gav samma år ett koncernbidrag på 7,6 miljoner till Sendify. 

Fredrik Edeland är fortfarande ensam ägare av Express Delivery Sweden, men har inte vd-rollen.

Sendify omsatte i den senaste årsredovisningen 2018 nära 11 miljoner kr och gick med en förlust på minus 7,5 miljoner kr om det inte varit för koncernbidraget från Express Delivery Sweden. Bokslutet är inte formellt klart, men enligt Fredrik Edeland ökade Sendify under 2019 sin omsättning från 11 till 26,3 miljoner kr

Antalet småföretagare som använder Sendifys lösningar uppges vara 3 000.

Publicerad 2020-02-06 11:25

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!