Så hanterade Ingram Micro tillbudet i Zalandolagret

Dagmar Forne, omskakad men oskadd. Vanriets sorterare HC Sorter på stora bilden (ej från Brunna) går med 2 m/s. Paketen förs till rätt ränna av små klackar som rör sig i sidled på bandet. (Bilder: Mats Udikas och Vanriet) Dagmar Forne, omskakad men oskadd. Vanriets sorterare HC Sorter på stora bilden (ej från Brunna) går med 2 m/s. Paketen förs till rätt ränna av små klackar som rör sig i sidled på bandet. (Bilder: Mats Udikas och Vanriet)

Mitt under visningen av Zalandos nya nordiska distributionscentral i Brunna  hände det som inte får ske: en besökare trampade fel och åkte med i en sorteringsmaskin. Ingen skadades, men händelsen ses som ett allvarligt tillbud utan personskada. Säkerhetschef Andreas Andersson på tredjepartslogistikern Ingram Micro berättar hur företaget hanterade incidenten.

– Alla andra i gruppen klev över bandet, men jag som har lite kortare ben klev rakt på och for iväg direkt, berättar Dagmar Forne, välkänd journalist i branschpressen, numera medarbetare på IT-retail.

Dagmar Forne klarade färden väl, utan ett blåmärke, men var lite omskakad efteråt. Hon hade åkt med bandet flera tiotals meter och tog sig ut via en av paketrännorna till utlastningen.

– Det gick bra för mig, men det kunde naturligtvis slutat mycket värre, säger hon.

– Jag har tränat yoga och en del fallteknik och det hjälpte mig nog.

Andreas Andersson som är säkerhetsansvarig på Ingram Micro i Norden deltog också visningen. Han gick strax efter Dagmar Fornes grupp.

– När jag kom fram någon minut efter berättade säkerhetsvakten vad som hänt. Vi sökte sedan upp Dagmar och hörde med henne hur det gått till. Sedan vidtog vi åtgärder omedelbart.

Andreas Andersson förklarar att området vid sorteringsmaskinen är ett underhållsområde endast avsett för servicepersonal. Det är också en väg för nödutrymning. Det finns skyltar som informerar om detta. Besöket vid sorteringsmaskinen var ett undantag, att en del besökare fick tillträde berodde på att man får en bra översikt av anläggningen där uppifrån.

Andreas Andersson såg genast till att kedjor hängdes upp för att understryka att det är ett underhållsområde med förbjuden genomgång. Han har också rapporterat händelsen till Arbetsmiljöverket som ett ”Allvarligt tillbud utan personskada”.

Alla nyanställda kommer också att få information om händelsen för att de ska förstå varför det är förbjudet att vistas vid sorteringsmaskinen. Dessutom har Andreas Andersson skrivit en intern rapport som kommer att distribueras internationellt inom Ingram Micro:

– Jag känner mig trygg i att det inte kommer att hända igen, säger han.

Ingram Micro är ansvarig för driften på Zalandos anläggningar i Europa. Men det är Zalando som sätter ramarna för verksamheten och specificerar hur anläggningen ska vara utrustad.

Sorteringsmaskinen där Dagmar Forne föll är en sorterare som har fått beteckningen HC Sorter av leverantören, holländska Vanriet. Men den finns också från andra leverantörer och lösningen kallas ofta för ”Sliding shoe sorter”. Sorteringsbandet består av ett transportband uppbyggt av lameller, med klackar som rör sig i sidled för att föra ut såväl paket som småförsändelser i plastemballage till sina destinationer.

Sorteraren i Brunna har 16 destinationer, det vill säga rännor. Bandet har en maxhastighet på 2 m/s och maskinen har kapacitet på 5 000 försändelser i timmen.

Tillverkaren Vanriet understryker att man lägger stor tonvikt vid säkerheten och att det finns strikta säkerhetsanvisningar för installationerna på Zalandos och Ingram Micros anläggningar.

– Vi kommer att se över de reglerna och försäkra oss om att en incident som denna inte kommer att upprepa sig, säger Vanriets talesperson i ett uttalande.

Mats Udikas

Publicerad 2019-02-06 17:38

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Kalendarium

17 feb
European Shipping Week
Bryssel, Belgien
05 mar
10 mar
10 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
11 mar
Logistics CIO Forum Europe 2020
Amsterdam, Nederländerna