Så återhämtar sig trafiken på Öresundsbron

Öresundsbron. Öresundsbron.

En svag ökning av godstrafiken men fortfarande radikalt mindre personbilstrafik. Så såg läget ut för väg- och järnvägstrafiken över Öresundsbron under årets första kvartal.

Årets första kvartal på Öresundsbron avslutades med lättade svenska inreseregler, påskvecka och en svag ökning av den danska fritidstrafiken på förbindelsen.

Här är trafiksiffrorna för första kvartalet i år jämfört med samma period i fjol (2019):

Vägtrafiken hade minskat med 54,1%.

Godstrafiken hade ökat med 0,7 procent, varav lastbilarna över 9 meter hade ökat med knappt 5 procent.

Pendlingstrafiken hade minskat med 38,4%.

Den totala personbilstrafikens hade minskat med 61%.

Trots den minskade trafiken under pandemin så gav Øresundsbro-Konsortiets intäkter under första kvartalet i år ett netto på 131 miljoner danska kronor (DKK). Intäkterna minskade under det första kvartalet i år med 112 miljoner DKK till 291 miljoner DKK, varav vägtrafikens intäkter minskade med 113 miljoner DKK.

– Vi är långt ifrån normaltrafik på förbindelsen och restriktioner finns kvar i båda riktningarna. Men det finns en uppdämd lust att besöka andra sidan sundet, vilket tydligt märktes då många danskar passade på att besöka sina efterlängtade sommarhus i Sverige då gränsen öppnade, säger Linus Eriksson, vd på Øresundsbron.

– Vaccinationerna tros ha kommit långt till sommaren och vi förväntar en ökad fritidstrafik, men med tanke på reserekommendationer och krav på negativa test eller coronapass bedömer vi just nu att årets trafik och intäkter ligger i nivå med 2020, avslutar Linus Eriksson.

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2021-04-29 09:51

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!