Regeringen vill se skarpare åtgärder mot fusket med mätarställningen på fordon

 Foto: Carfax Foto: Carfax

Transportstyrelsen får fram till nästa sommar på sig att fram förslag till åtgärder som ska förhindra manipulering av fordons mätarställningar.

Regeringen vill se ett stopp på fusket med fordons mätarinställningar. Därför har Transportstyrelsen fått i uppdrag att utreda och ta fram åtgärder som kan förhindra manipulering av mätarställningen på fordon.

En del av Transportstyrelsens uppdrag är att ta fram ett åtgärdspaket så att man i fordonsbesiktningen ska kunna kontrollera fordonens vägmätare mot föregående inrapporterade vägmätarställning och att information om tidigare mätarställningar ska redovisas i besiktningsprotokollet.

Transportstyrelsen ska också utreda om det är lämpligt föreslå författningsförslag så att manipulering av mätarställningar kriminaliseras.

I uppdraget ingår även att särskilt utreda och föreslå möjliga åtgärder som begränsar möjligheterna till manipulering av fordons avgasrening. Det inbegriper förbud mot försäljning och saluföring av utrustning för manipulering, skärpning av sanktioner för överträdelse av förbud mot försäljning, tillverkning och användning av utrustning för manipulering.

Publicerad 2021-04-09 10:27 Uppdaterad fredag, 09 april 2021 10:27

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!