Postnord lanserar paketautomater i Stockholm

(Foto: Postnord. Karta: Google/Postnord.) Välkänd idé, i svensk comeback. (Foto: Postnord. Karta: Google/Postnord.) Välkänd idé, i svensk comeback.

I Tyskland har DHL tusentals och i Danmark har Postnord hundratals. Men i det svenska sammanhanget är det något av ett genombrott att fyra paketutlämningsskåp nu har ställts ut i Stockholm – på prov.

Det är inte första gången i Sverige. Bring hör till dem som har testat i liten skala tidigare. Men hittills har lösningen inte fått fäste här.

Men kanske är tiden mogen, tänker Postnord, och ställer ut automater på prov i Oslo, Stockholm och Helsingfors. Stockholm har fått fyra, placerade i Kista galleria, Liljeholmstorgets galleria, på Hemköp Östermalmstorg och på Coop forum Bromma.

I den här omgången sätts automaterna alltså inomhus, på platser som är väl besökta för daglighandel och shoppande. Alternativt kan automater sättas utomhus, kanske lättare tillgängliga dygnet runt för avhämtning och inte minst returförsändelser av kläder. Automaterna har försetts med streckkodsläsare så att privatpersoner kan sätta på returetiketter och skicka tillbaka sina försändelser utan att servas av mänskliga paketombud. Postnord samarbetar för övrigt med Lunds tekniska högskola i att utforska konsumenternas returprocess i det här sammanhanget.

För att kunden ska kunna hämta ut sitt paket i en paketautomat behöver det avsändande företaget aktivera tilläggstjänsten "valfritt hämtställe" när transporttjänsten bokas. Nu vid lanseringen är möjligheten dock bara öppen för handlare som är särskilt anslutna för försöket.

 
E-mail:
Publicerad 2014-09-05 09:10 Uppdaterad onsdag, 31 januari 2018 14:56

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Cron Job Starts