Nu startar planarbetet inför Sveriges första elväg

De första försöken med elvägar har gjorts bland annat mellan Sandviken och Gävle. (Bild: Vägverket) De första försöken med elvägar har gjorts bland annat mellan Sandviken och Gävle. (Bild: Vägverket)

Slutkampen för den första pilotinstallationen av Sveriges första elväg står mellan sträckningen Hallsberg-Örebro och en del av Nynäsvägen, söder om  Stockholm. WSP har nu fått Trafikverkets uppdrag att göra vägplaner.

En del tester i mindre skala har gjorts och nu tar Trafikverket det första steget för att bygga om en befintlig väg till elväg där bussar och lastbilar ska kunna laddas under tiden de körs. Analys- och teknikkonsultbolaget WSP har fått i uppdrag att göra vägplanerna.

– Vi har lång och bred erfarenhet av att ta fram vägplaner, men detta kommer involvera nya kompetenser hos oss och vi behöver arbeta utifrån flera olika scenarier eftersom vi ännu inte vet om fordonen kommer laddas via marken eller via tråd i luften, säger Jonas Victorin, ombud hos WSP.

I februari 2021 ska vägplanen vara klar för utställelse. Samtidigt kommer även en vägplan att upprättas för sträckan Västerhaninge–Nynäshamn. Vägplanearbetet och dess utredningar kommer att bidra till beslutet om vilken av sträckorna som är bäst lämpad för en första pilot med elvägar.

– Vilken sträcka som får första byggbeslutet visar sig senare i processen, säger Nicklas Broberg, projektledare för sträckan Örebro - Hallsberg. När vägplanerna är fastställda följer beslut om upphandling av antingen totalentreprenad eller utförandeentreprenad, det är vår vanliga gång. I vilken form det blir är inte klart ännu. Men därefter är tanken att den ska kunna stå färdig till 2023.

Det finns inget beslutsdatum ännu för vilken sträcka det blir och prognosen för den är mycket osäker, förklarar han. Många faktorer ska vägas in, inte bara teknikvalet utan även vad som kommer ut ur samverkansprojekt med bland annat Tyskland och Frankrike.

– Visst kan man säga att kandidaterna konkurrerar och varje region vill framhålla sina fördelar, fortsätter Nicklas Broberg. Men vi samverkar också mellan sträckorna och delar på information och erfarenheter. För om elvägar ska bli en större bidragande faktor i omställningen av transportsystemen så behövs förstås en mycket större utbyggnad än de här två sträckorna.

– Och att vi samverkar mellan projekten hoppas vi ska bidra till en samtidig utbyggnad, något som det återstår för högre beslutsnivåer att avgöra, tillägger han.

Mats Thorén

Publicerad 2020-02-20 11:32

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!