Norska mejeriet Tine provar plock med smarta glasögon

En fördel med att använda smarta glasögon för plock är att det är enklare att själv styra plockhastigheten anser plockarna på Tine som provat den nya tekniken. (Bild: Øivind Ludt, Moderne Transport) En fördel med att använda smarta glasögon för plock är att det är enklare att själv styra plockhastigheten anser plockarna på Tine som provat den nya tekniken. (Bild: Øivind Ludt, Moderne Transport)

Det norska mejeriföretaget Tine är förmodligen först i Norden med att prova smarta glasögon för varuplock i daglig drift. Glasögonen har använts parallellt med röststyrt plock.

Försöket har genomförts i mejeriet i Kalbakken utanför Oslo som redan tidgare var högt automatiserat.

Omkring en tredjedel av volymen i mejeriet plockas automatiskt. Det manuella plocket görs med hjälp av röststyrning (Pick-by-Voice). Men nu har också åtta av de anställda också provat att få information om nästa plock i ett par smarta glasögon.

– Jag uppfattar det som väldigt effektivt. Det är ett litet annat sätt att jobba på, säger Simen Haugland som är en av dem som provat på plock med glasögon.

Simen Haugland intervjuas i 2-2019 av Transportnytt som nyligen kommit ut. Det går bra att beställa ett eget exemplar av tidningen hos vår prenumerationsavdelning eller genom vår samarbetspartner Buyandread.

Det har funnits farhågor om att smarta glasögon skulle riskera att ge ögontrötthet och huvudvärk. Men det är något som försöket inte kunnat visa.

Några fördelar med tekniken är att inlärningstiden är kortare än vid röststyrning och att den ger möjlighet att anpassa plocktakten bättre. Tine har nu avslutat försöket och planerer att starta ett nytt.

Glasögonen som använts i försöket är Glass Enterprise Edition (tidigare Google Glasses). Tyska Picavi står för programvaran och integrationen av systemet.

Publicerad 2019-03-06 15:02

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!