Magazinos plockrobot i pilotdrift hos Zalando

Nu har Zalando släppt in plockroboten Toru i sitt stora lageranläggning i Lahr. (Bild: Magazino) Nu har Zalando släppt in plockroboten Toru i sitt stora lageranläggning i Lahr. (Bild: Magazino)

Efter tester släpper nu Zalando in plockroboten Toru från Magazino på ett verkligt lager.

Toru skiljer sig från andra automationstekniker genom att känna igen enskilda föremål, gripa och sedan flytta dem. Dessa egenskaper gör att robotarna kan användas för att plocka från de hyllor som används i Zalandos logistikcentra, enligt tillverkaren Magazino.

Efter ett år i testmiljö är Torus pålitlighet nu så stor att den är redo att prövas i större skala på Zalandos lager i tyska Lahr. Testfasen gick ut på att lära Toru skilja på olika kartongformer och etiketter så att roboten kan integreras i lagerarbetets olika logistikprocesser.

När Toru står framför en stapel med skokartonger söks hyllan av med hjälp av laserscanner och 3D sensor för att bestämma var kartongen börjar och var den slutar. Svårigheten ligger i att om två kartonger med samma färg ligger på varandra syns knappast några kanter. Toru stod till en början still för länge och funderade, men detta har lösts genom att robottillverkaren ökat inslaget av artificiell intelligens, meddelar Zalando.

I Lahr kommer nu Toru köras operationellt, det vill säga hjälpa till med verkliga kundorder i samarbete med personalen i deras ordinarie arbetsmiljö. Sex nya robotar läggs till de ursprungliga två. Under en upplärningsperiod får de husera i en särskild del av skolagret och i ett andra steg kommer de anslutas till lagrets styr- och kontrollsystem.

Syftet med Toru är inte total automation, utan att befria lagerarbetarna från tunga, djupa eller höga lyft på hyllorna. Toru känner av om någon människa är i närheten och saktar då in och väntar.  

Zalando är delägare i robotföretaget Magazino som startades 2014 i München och har drygt 110 anställda.

Publicerad 2019-09-04 17:34

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Mest läst