Logistikkonsult: Var femte lagervara är onödig

Svenska och nordiska företag håller sig med onödigt stora varulager. Det menar logistikkonsultföretaget Optilon i en egen rapport där man tittat närmare på Nordens 400 största företag.

Mer än en femtedel av varulagret är onödigt för svenska så väl som nordiska företag. Det hävdar det svenska logistikkonsultföretaget Optilon i en egen rapport.

”Det genomsnittliga företaget bland Sveriges 100 största företag besitter en outnyttjad potential om 68 miljoner EUR – som istället skulle kunna investeras i mer tillväxtfrämjande ändamål. Totalsiffran för Sveriges 100 och Nordens 400 största företag uppgår till 6,4 respektive 19 miljarder EUR”, skriver Optilon i sin rapport ”Onödighetsrapporten 2021”.

22 procent av varulagret är överflödigt för det nordiska genomsnittsföretaget, menar Optilon efter att ha studerat Nordens 400 största företag.

– Effektiv varulagerstyrning är en underskattad framgångsfaktor. Det är en av de enskilt största åtgärderna man kan göra som företag för att maximera sin konkurrenskraft. Det säkerställer helt enkelt att resurserna används på rätt sätt och där de gör mest nytta, säger Anders Remnebäck, supply chain-expert på Optilon.

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2021-09-28 09:15

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria måndagar och torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för e-post från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021