– Kontantstödet räcker inte anser Transportföretagen

– Välkomna pengar. Men för lite, för sent och för kort stödperiod, anser Marcus Dahlsten, Transportföretagen. (Bild: Transportföretagen) – Välkomna pengar. Men för lite, för sent och för kort stödperiod, anser Marcus Dahlsten, Transportföretagen. (Bild: Transportföretagen)

Kontant- eller omsättningsstödet som regeringen presenterade idag 30 april räcker inte anser Transportföretagens vd Marcus Dahlsten:
– Stödet är välkommet, men kommer inte att räcka och tidsperioden är för kort.

Stödet på 39 miljarder under två månader, ska göra det möjligt för företag att överbrygga den akuta krisen och samtidigt underlätta för företag att ställa om och anpassa sin verksamhet.

Det kan exempelvis användas av restauranger som behöver sälja en större del av maten som hämtmat, eller taxiverksamhet som kan ställa om till leveranser. Ytterligare exempel är större företag som ställer om till tillverkning av sjukvårdsmaterial.

Storleken på stödet kommer att bero på hur stort bortfall av omsättningen ett företag har haft och variera mellan 22,5 och 75 procent av företagets fasta kostnader exklusive lönekostnader för mars och april 2020.

För att ta del av stödet krävs att företaget har haft en omsättning på minst 250 000 kronor under det senaste räkenskapsåret och ett omsättningstapp på minst 30 procent. Omsättningstappet beräknas på mars och april 2020 jämfört med samma månader förra året.

Stödet ska kunna beviljas företag och organisationer som har F-skatt och betalas ut genom Skatteverket. Stödet kommer inte betalas ut till företag med hemvist i skatteparadis. Maxbeloppet föreslås vara 150 miljoner kronor per företag.

Transportföretagen välkomnar stödet, men säger samtidigt att det är för litet och sträcker sig över för kort tid. Fyra månader hade varit bättre än två månader.

– Om Sverige vill ha fungerande och konkurrenskraftiga transporter när samhället ska starta upp krävs det mera kraftfulla åtgärder under en längre period”, säger Marcus Dahlsten, vd för Transportföretagen.

– Dagens besked om kontantstöd har vi arbetat för sedan coronakrisens början – det är positivt att det sker nu men tyvärr är det redan för sent för många eftersom varsel och konkurser redan är ett faktum, enligt Dahlsten.

Publicerad 2020-04-30 11:54

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!