Kalmar bygger bränslecellstruck åt SSAB

(Illustration: Cargotec) Kalmar ska nu bygga en bränslecellstruck på 14 ton till SSAB. (Illustration: Cargotec) Kalmar ska nu bygga en bränslecellstruck på 14 ton till SSAB.

Vätgas in, bara vatten ut. Ett utvecklings- och uppvisningssamarbete mellan det svenska stålbolaget och den finskägda trucktillverkaren ska hjälpa till att staka ut vägen mot det koldioxidfria lagret. En gaffeltruck med 14 tons lyftkapacitet, driven av vätgas via bränsleceller, står i fokus för projektet, där även forskningsinstitutet TFK är en central deltagare. Budgeten är över 10 miljoner kronor. Även Energimyndigheten hör till huvudfinansiärerna.

– Det här är ett mycket bra projekt för SSAB i Oxelösund, där vi konkret kan utreda möjligheterna att minska vårt fossilberoende. Förutom att vi helt byter bränsle får vi på köpet en bättre maskin, säger Jacob Sandberg, platschef på SSAB i Oxelösund, i ett pressmeddelande.

Projektet kommer att ska pågå till 2018, och omfatta ett test av gaffeltrucken under ordinarie drift, dygnet runt, i 5–8 månader.

E-mail:
Publicerad 2016-11-24 09:05 Uppdaterad onsdag, 31 januari 2018 15:22

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!