Ica ska köra fossilfritt i storstäderna redan 2025

Ica har utvecklat ett verktyg för att hjälpa sin organisation att välja fordon för fossilfria transporter. (Bild: Ica-gruppen) Ica har utvecklat ett verktyg för att hjälpa sin organisation att välja fordon för fossilfria transporter. (Bild: Ica-gruppen)

Senast 2030 ska vägtransporterna i Ica-koncernen i Sverige vara fossilfria. I Storstäderna gäller att alla vägtransporter ska vara fossilfria 2025 enligt ett pressmeddelande från dagligvarujätten. Ica kommer bland annat att öka investeringar i ny teknik och fossilfria bränslen.

Ica tar nästa steg för att minska klimatpåverkan från transporterna och har fastslagit en ny bränslestrategi. Den nya bränslestrategin omfattar alla vägtransporter inom ICA Gruppens bolag i Sverige. Den gäller både nationella transporter och alla europeiska transporter från leverantörern

– Utvecklingen behöver påskyndas om vi ska ha möjlighet att vara fossilfria till 2030,  säger Per Strömberg, vd för Ica-gruppen. Strömberg konstatera också att det finns utmaningar kring omställningen där teknik inom fordonsutveckling, tillgänglighet och infrastruktur för fossilfria bränslen, prisbild på fordon och bränslen, samt osäkerheter kring politiska beslut är några av de viktigaste.

Ica kommer att öka investeringarna i ny teknik och fossilfria bränslen samt utvärdera hur nationell produktion av biobränslen kan stöttas. Ica har tagit fram ett verktyg tagits för att underlätta prioriteringen i omställningsarbetet mot minskad klimatpåverkan.

Den bränsleprioriteringen ska guida verksamheten vid valet av fordon och bränsle och rankar befintliga bränslen utifrån sin klimatpåverkan.

– Vi tror på en diversifiering av olika bränslen och vi kommer därmed fortsätta det arbete som vi redan gör med att testa olika typer av fossilfria bränslen. Till exempel är eldrivna fordon något vi kommer titta närmare på, säger Per Strömberg.

Publicerad 2019-08-15 10:50
Cron Job Starts