Här öppnar Sjöfartsverket snart ny farled

 Foto: Mikael Karlin/Sjöfartsverket Foto: Mikael Karlin/Sjöfartsverket

Den är sedan länge en populär rutt för den privata båttrafiken. De närmaste veckorna blir Sjöfartsverket färdig med arbetet med att säkra och märka upp en ny farled för handelssjöfarten.

Om allt går enligt plan är tanken att Sjöfartsverket innan maj månads slut inviger en för handelssjöfarten ny farled i Stockholms södra skärgård – farled 518 eller ”Herrhamraleden”.

Herrhamraleden är redan idag en populär farled för fritidsbåtar och den sträcker sig mellan öarna Torö och Öja (med fyren Landsort) söder om Nynäshamn. Herrhamraleden möjliggör för båtar att passera ganska öppna vatten något skyddade mellan Stockholms och Södermanlands skärgårdar. Den blir också en flera sjömil kortare genväg för handelsfartyg som går i trafik mellan Norviks hamn och hamnar i Mälaren och som slipper runda Öjas södra spets.

Herrhamraleden är en så kallad allmän farled, vilket innebär att det är Sjöfartsverket som ansvarar för att relevanta utmärkningar längs farleden åtgärdas. Ett arbete som verket genomförde under april månad.

Innan Herrhamraleden formellt kan invigas behöver Sjöfartsverket göra flera utbildningsinsatser av sina lotsar.

– Går allt enligt plan kommer vi kunna börja assistera handelssjöfarten redan under andra halvan av maj månad, säger Johan Wahlström, enhetschef inom avdelningen för Maritim Samverkan och Utveckling vid Sjöfartsverket.

BILDEN UNDER: Den nya farleden för handelssjöfarten Herrhamraleden (den ljusblåmarkerade linjen) går mellan öarna Torö och Järflotta i norr och Öja i söder längst ned i Stockholms södra skärgård. Herrhamraleden gör att stora fartyg på rutten mellan Södertälje kanal och hamnar längs Östersjön norrut slipper gå söder om Öja.

Herrhamraleden1

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2021-05-11 09:59 Uppdaterad tisdag, 11 Maj 2021 13:54

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!