Här är motorvägen som är klar långt före tidplanen

E20 strax öster om Alingsås. Till vänster den gamla vägsträckan och till höger den nybyggda motorvägssträckan. Foto: Trafikverket E20 strax öster om Alingsås. Till vänster den gamla vägsträckan och till höger den nybyggda motorvägssträckan. Foto: Trafikverket

Den blev klar nästan ett halvår tidigare än planerat och innebär att en av de mera olycksdrabbade sträckorna av E20 mellan Göteborg och Stockholm nu är bortbyggd.

Veckan före jul öppnade den 15 kilometer nybyggda delen av E20 mellan Alingsås och Vårgårda. Sträckan har motorvägsstandard och innebär att E20 hela vägen mellan Göteborg och Vårgårda är fyrfilig mötesfri väg.

– Den ursprungliga planen var att öppna för trafik under mitten av 2021, men tack vare god framdrift i projektet och gott samarbete tillsammans med vår beställare kan vägen öppnas tidigare än planerat, säger Ioannis Strantzalis, arbetschef på företaget Peab som byggt vägsträckan.

E20 mellan Alingsås och Vårgårda var tidigare vanlig tvåfilig landsväg med många korsningar längs sträckan som var hastighetsbegränsad till 80 km/h och som genomkorsade flera byar och där hastighetsbegränsningen var 60 km/h.

Längs den nya motorvägssträckan, som går strax söder om den gamla vägsträckningen, har det också byggts en ny faunapassage.

Med den nya motorvägssträckan Alingsås-Vårgårda är det nu bara två kortare sträckor av E20 mellan Göteborg och Vårgårda som saknar motorvägsstandard – 3 kilometer genom Alingsås med tre korsningar och en rondell samt 5 kilometer mellan Tollered och Ingared med fyra korsningar.

Se Trafikverkets film över nya motorvägssträckan HÄR.

UNDER: Karta över den nybyggda motorvägssträckan av E20 mellan Alingsås i väster och Vårgårda i öster. Den övre kartbilden visar den västra vägdelen och den undre kartbilden den östra vägdelen. Den ljusröda linjen visar den nya sträckningen.

E20Vargardakarta

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2021-01-25 11:26 Uppdaterad måndag, 25 januari 2021 13:04

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!