Gävle hamn tar ett steg närmare automatisk containerhantering

Konecranes kommer att installera ett system med sex samverkande portalkranar för containerhantering i Gävle. (Bild: Konecranes) Konecranes kommer att installera ett system med sex samverkande portalkranar för containerhantering i Gävle. (Bild: Konecranes)

Konecranes ska leverera tre system med portalkranar på gummihjul, RTG. med möjlighet till automation till hamnoperatören Yilport. Ett system med sex kranar kommer att installeras i Gävle hamn.

Systemet Automated RTG, ARTG, består av sex portalkranar som styrs av en gemensam fjärrstyrningsstation och passar bra för hamnar som vill utveckla fullt automatiserad containerhantering i hanterbara steg, skriver Konecranes i ett pressmeddelande. Första steget är manuell fjärrstyrning, där även automatstyrning av truckarna som transporterar containrarna kan ingå.

Systemen kommer komplettera de containerterminaler som Yilport driver i Gävle samt i portugisiska Liscont och Leixões. Med varje system följer fyra fjärrstyrningsstationer, Remote Operating Stations.

De 18 portalkranar ordern totalt omfattar är helt elektriska med 16 hjul. De staplar 1-över-6 på höjden och 7 containrar plus dragfordon på bredden i Gävle och Liscont, medan bredden i Leixões blir 6 containrar plus fordon.

De utrustas med Konecranes Active Load Control, ALC, som minskar containersvaj och möjliggör automatisk manövrering.

Publicerad 2020-01-23 12:42

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Kalendarium

17 feb
European Shipping Week
Bryssel, Belgien
05 mar
10 mar
10 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
11 mar
Logistics CIO Forum Europe 2020
Amsterdam, Nederländerna