Gävle hamn tar ett steg närmare automatisk containerhantering

Konecranes kommer att installera ett system med sex samverkande portalkranar för containerhantering i Gävle. (Bild: Konecranes) Konecranes kommer att installera ett system med sex samverkande portalkranar för containerhantering i Gävle. (Bild: Konecranes)

Konecranes ska leverera tre system med portalkranar på gummihjul, RTG. med möjlighet till automation till hamnoperatören Yilport. Ett system med sex kranar kommer att installeras i Gävle hamn.

Systemet Automated RTG, ARTG, består av sex portalkranar som styrs av en gemensam fjärrstyrningsstation och passar bra för hamnar som vill utveckla fullt automatiserad containerhantering i hanterbara steg, skriver Konecranes i ett pressmeddelande. Första steget är manuell fjärrstyrning, där även automatstyrning av truckarna som transporterar containrarna kan ingå.

Systemen kommer komplettera de containerterminaler som Yilport driver i Gävle samt i portugisiska Liscont och Leixões. Med varje system följer fyra fjärrstyrningsstationer, Remote Operating Stations.

De 18 portalkranar ordern totalt omfattar är helt elektriska med 16 hjul. De staplar 1-över-6 på höjden och 7 containrar plus dragfordon på bredden i Gävle och Liscont, medan bredden i Leixões blir 6 containrar plus fordon.

De utrustas med Konecranes Active Load Control, ALC, som minskar containersvaj och möjliggör automatisk manövrering.

Publicerad 2020-01-23 12:42

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!