Fransk leveransföljare etablerade i Sverige – tar in nytt kapital

Pierre Khoury och Lucien Besse är vd och operativ chef på Shippeo.  (Bild:  Shippeo) Pierre Khoury och Lucien Besse är vd och operativ chef på Shippeo. (Bild: Shippeo)

Franska Shippeo som utvecklar system för att visuellt kunna följa varuleveranser har öppnat kontor i Stockholm och tar in 20 miljoner euro i nytt kapital. Pengarna kommer från NGP Capital och ETF Partners, samt Bpifrance Digital Ventures och Partech.

Shippeo tillhandahåller prediktiv- och realtidsvisibilitet för varuleveranser. Det innebär att systemet antingen förutser var försändelsen är eller kan se var den är i realtid. Systemet använder bland annat teknik för artificiell intelligens (AI) och samlar in data från hundratals källor för att beräkna leveranstiden med stor noggrannhet.

Företaget grundades 2014 har enligt ett pressmeddelande över 50 stora kunder i 40 länder, bland dem Leroy Merlin, Carrefour och Schneider Electric. Shippeo har 80 anställda på sju kontor i Europa. Shippeo etablerade sig i december förra året i Sverige med ett kontor på Mäster Samuelsgatan i Stockholm.

– Vi är mycket stolta över att kunna välkomna dessa toppinvesterare, säger Pierre Khoury och Lucien Besse, vd respektive operativ chef på Shippeo. Deras internationella nätverk och gedigna erfarenhet inom mobilitetssektorn kommer att vara en viktig tillgång i vår ambition att bli världsledande inom en marknad som omsätter 6 miljarder dollar.

Shippeo ska använda det nya kapitaltillskottet för att ytterligare stärka sin marknadsposition i Europa, utöka teamet med 150 nya tjänster inom datavetenskap, IT, försäljning och verksamhet samt tredubbla sina FoU-investeringar i AI och automatisering, heter det vidare i pressmeddelandet.

NGP Capital är ett riskkapitalföretag som tidigare hette Nokia Growth Partners och förvaltar över 1,2 miljarder dollar i teknikföretag under tillväxt inom områdena Intelligent Enterprise, Smart Mobility och Mobile Technologies.

Med huvudkontor i London stöder ETF Partners entreprenörer med medel från institutionella investerare, globala företag och familjeföretag.

Bpifrance stöder franska företag genom lån, garantier, aktieinvesteringar och exportförsäkringar. Digital Venture är riskkapitalgruppen inom Bpifrance Investissement och fokuserar på innovativa nystartade företag.

Partech är ett investeringsföretag grundat 1982 i Silicon Valley med kontor i San Francisco, Paris, Berlin och Dakar. Företaget sammanför kapital, operationell erfarenhet och strategiskt stöd för entreprenörer i sådd-, venture- och tillväxtstadier med över 1,2 miljarder dollar i investeringskapacitet.

Publicerad 2020-02-19 09:15

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!