Fortsatta tester med elväg i Visby

Testvägen är 1,5 kilometer lång och går mellan Visby flygplats och centrala Visby. Foto: Smartroad Gotland Testvägen är 1,5 kilometer lång och går mellan Visby flygplats och centrala Visby. Foto: Smartroad Gotland

Trafikverket förlänger projektet Smartroad Gotland, där tester pågår med en trådlös elväg för laddning av tung lastbil och buss. 

Projektet Smartroad Gotland har pågått sedan 2019 och syftar till att sprida kunskap och erfarenhet om den trådlösa elvägens kapacitet. 

Projektet var planerat att pågå i tre år, men förlängs nu över sommaren 2022. Förlängningen omfattar dels kommersiell drift av den elektriska flygbussen, dels uppgradering av laddinfrastrukturen för att visa högre prestanda.

Bygg- och installationsmetoder samt vägkonstruktion kommer att utvärderas. Bland annat ska VTI, Statens Väg- och transportforskningsinstitut, utföra uthållighets- och stresstester för att utreda laddinfrastrukturens eventuella påverkan på vägkroppen.

Projektet uppges vara det första i världen att testa induktiv laddning nedgrävd i vägbanan på en allmän väg för laddning under färd. Tekniken kommer från israeliska Electreon och gör det möjligt för i princip alla typer av elfordon att ladda under färd. 

— Projektgruppen är glada att ha fått möjligheten att förlänga projektet och även uppgradera vägens prestanda. Det ger Electreon möjligheten att verifiera tekniken för kommande storskaliga piloter, både i Sverige och i andra delar av världen, kommenterar Håkan Sundelin, projektledare Smartroad Gotland. 

Lars Andersson E-mail:
Publicerad 2022-04-08 14:07 Uppdaterad fredag, 08 april 2022 14:09

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria måndagar och torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för e-post från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Läs Truck- och lagerhandboken på nätet

Senaste Transportnytt

Se årets Logistikkarta

Logistikkartan - med logistikanläggningar och de viktigaste transportvägarna för godset. 96x68 mm, 99 kr.

Logistikkartan2021