Fler inspektioner och stopp för videofilmning på Zalando i Brunna

400-500 personer arbetar på Zalandos distributionscentral i Brunna. Bilden är tagen strax innan verksamheten startade för drygt ett år sedan. (Bild: Zalando) 400-500 personer arbetar på Zalandos distributionscentral i Brunna. Bilden är tagen strax innan verksamheten startade för drygt ett år sedan. (Bild: Zalando)

E-handelsjätten Zalando och operatören Ingram Micro har infört en handlingsplan för Zalando i Brunna med fler oanmälda inspektioner och stopp för videofilmning. Åtgärderna genomförs efter Aftonbladets artikelserie om missförhållanden på distributionscentralen.

Personal på Zalandos distributionscentral i Brunna har uppgett att de blir smygfilmade, övervakade och att de är rädda för att hamna i onåd hos cheferna, skriver Aftonbladet. i en serie artiklar om missförhållanden på Zalandos distributionscentral i Brunna norr om Stockholm.

Det finns också vittnesmål om sextrakasserier, allvarliga missförhållanden och att chefer använder sina mobiltelefoner för att övervaka personalen på golvet. Samtidigt ökar kraven och arbetsbelastningen stadigt.

Zalando är det internationella e-handelsföretaget som är delägt av Kinnevik. Ingram Micro svarar för driften i anläggningen som har 400 – 500 anställda, många av dem från bemanningsföretag.

Zalandos talesperson Nathalie Fältlöv säger att Zalando nu inför en omedelbar handlingsplan för Brunnaanläggningen:

– Vi och vår partner Ingram Micro fördömer starkt alla typer av trakasserier och diskriminering och kommer fullt ut att stödja en oberoende utredning av anklagelser om missförhållanden i Brunna-lagret.

Zalando kommer också att öka antalet oanmälda revisionsbesök på Brunna-lagret från två gånger om året till fyra gånger om året.

På anläggningen finns sedan tidigare en nolltoleranspolicy för trakasserier, ledarträning, nolltolerans för intima förhållanden mellan teamledare och underordnade samt en oberoende och extern ombudsperson för visselblåsare.

– Goda arbetsförhållanden på alla våra logistikcentra är av största vikt för Ingram Micro. Vi tar anklagelserna om bristfälliga arbetsvillkor och sexuella trakasserier på stort allvar, framgår av ett uttalande som är signerat Michiel Alting von Gesau, vd på Ingram Micro Commerce & Lifecycle Services EMEA & APAC.

Ingram Micro använder bara filmning för att granska felaktigheter i mekaniska processer: Inte i någon situation inkluderar det övervakning av individer eller deras prestanda.

– Vi har emellertid valt att stoppa all filmning i lagret omedelbart och granska vår policy på nytt. Alla anställda har informerats om detta beslut under ett extrainsatt personalmöte, uppger företaget. Ingram Micro kommer nu att kontinuerligt hålla medarbetarmöten på Brunnaanläggningen för att säkerställa öppna diskussioner.

– Anställda som vill hålla sig anonyma uppmuntras att använda Ingram Micros visselblåsartjänst.

Ingram Micro är i nära kontakt med Transportarbetarförbundet och har bjudit in deras representanter till logistikcentrumet i Brunna. Transport bekräftar att Stockholmsavdelningen varit på lagret flera gånger.

– Det har handlat om arbetsmiljöärenden och förhandlingar, säger Martin Miljeteig, central arbetsmiljöombudsman på Transport i tidningen Transportarbetarens webbupplaga.

– Det här väcker nya frågor. Vi behöver jobba ännu mer med den psykosociala arbetsmiljön på lagret.

Mats Udikas

Publicerad 2019-12-05 11:31

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!

Kalendarium

17 feb
European Shipping Week
Bryssel, Belgien
10 mar
10 mar
Logimat
Stuttgart, Tyskland
11 mar
Logistics CIO Forum Europe 2020
Amsterdam, Nederländerna
01 apr
EDX
Birmingham, Storbritannien