EU godkänner krisåtgärder för järnvägen

 Foto: Green Cargo Foto: Green Cargo

Europaparlamentet har godkänt en särskild hjälpåtgärd för tågtrafikbolagen i EU för att lindra effekterna av pandemin.

Europaparlamentet har i ett beslut godkänt att de medlemsländernas myndigheter kan rabatterar eller helt avskriver de avgifter som tågbolagen betalar för att använda rälsen. Hittills har tågbolagen behövt betala avgifterna som vanligt trots att de inte använt infrastrukturen i samma grad som innan coronapandemin. Beslutet gäller retroaktivt. JakopDalundeweb

– Det här är bra men är ett besked som hade behövt komma redan i våras, säger Jakop Dalunde (mp), EU-parlamentariker och ledamot av parlamentets transportutskott, i ett uttalande till media.

I samband med pandemin var åtgärder snabbt på plats på EU-nivå för att kompensera flyget. Det har däremot dröjt till nu i september innan beslut kommer om stödåtgärder för järnvägssektorn. Något som Jakop Dalunde är starkt kritisk till:

– Detta eviga omfamnande av flygindustrin måste få ett slut. Att ge tåget bättre förutsättningar räddar inte bara en bransch mitt under en pandemi, utan handlar också om att skapa långsiktiga förutsättningar för ett transportslag som är hållbart och klimatsmart.

Bilden t.h: Jakop Dalunde, EU-parlamentariker för miljöpartiet. Foto: Miljöpartiet

Pierre Kjellin E-mail:
Publicerad 2020-09-18 09:50 Uppdaterad fredag, 18 september 2020 09:54

Gratis nyhetsbrev varje vecka. Registrera dig nu:

Utkommer helgfria torsdagar, utom i juli. Din adress används endast för epost från Transportnytt. Du kan avbryta prenumerationen när du vill.

Sök här!